ΣΥΡΙΖΑ για προσχέδιο προϋπολογισμού 2021: «Νέα μνημόνια προ των πυλών»

Νέα μνημόνια βλέπει προ των πυλών ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία μετά την ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο στηρίζεται σε μία επίπλαστη πραγματικότητα. Συγχρόνως, η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί για κατεδάφιση των εργασιακών προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί την αμοιβή στις υπερωρίες και θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία!

Οι προβλέψεις του προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 στο 7,5% από το 8,2% της εκτίμησης για ύφεση την τρέχουσα χρονιά χαρακτηρίζονται απολύτως ανεδαφικές καθώς η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάπτυξη τύπου V που δεν βρίσκεται σε εναρμόνιση με τα μέτρα που λαμβάνει. Ο συντονιστής του οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχολιάζοντας πως οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας. Σε κοινή δήλωσή τους μάλιστα κάνουν λόγο για νέα μνημόνια De Jure ή De facto. Όπως τονίζουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί επιδεικτικά την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζόμενων και των νοικοκυριών με την επισήμανση πως η κυβέρνηση αγνοεί και την ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του μαξιλαριού που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που θα έδινε την δυνατότητα πρόσθετης στήριξης της οικονομίας χωρίς το χρέος να φθάσει στο 216% του ΑΕΠ. Ομοίως, ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κάνει λόγο για έλλειψη ρεαλισμού καθώς «η πρότασή της δεν πατάει στην λογική προβλέποντας ανάκαμψη 7,5% το 2021».

Εκ παραλλήλου η Κουμουνδούρου βλέπει να έρχεται οδοστρωτήρας στα εργασιακά προειδοποιώντας δια της αρμόδιας τομεάρχη Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου πως εάν προχωρήσουν με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που σκοπεύουν να καταθέσουν στη Βουλή θα βρουν απέναντί τους και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όλο τον ελληνικό λαό. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβει την ανησυχία της για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά καθώς όπως θυμίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε πως «η ιδέα να μορφώνεσαι, να βρίσκεις εργασία και να παίρνεις σύνταξη είναι ίσως ήδη παρωχημένη».