ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας: Από σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο όλης της ΝΔ

Ως μονόδρομος και πράξη πολιτικής ευθύνης παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μίλησε για ιστορική υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δράσει όταν η δημοκρατία “έχει γίνει παίγνιο στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης και ενός αδίστακτου πρωθυπουργού”.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν την ορθότητα της πολιτικής επιλογής να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά την επισημοποίηση στον απόλυτο βαθμό της παρακολούθησης 6 προσώπων από την ΕΥΠ με το σχόλιο πως δεν τρέφουν αυταπάτες πως η κυβέρνηση θα πέσει καθώς αυτό που ουσιαστικά θα γίνει κατά την τριήμερη συνεδρίαση θα εκθέσει στο πανελλήνιο τη ΝΔ όταν ένας ένας οι βουλευτές της θα δικαιολογούν το παρακράτος. Κατά την Κουμουνδούρου το τριήμερο αυτό ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα αναγκαστούν να υπερασπίζονται το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα του, την ώρα που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τις αποκαλύψεις ως κανονικότητα επιβάλλοντας σιωπητήριο ακόμη και μέσα από την μιντιακή τους υπεροπλία. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο κι αν προσπαθήσουν να κάνουν αντιπερισπασμούς από την κυβέρνηση τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους. Γι’ αυτό σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί έπειτα από έξι μήνες ψεμάτων να απαντήσει για το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί με ατράνταχτες αποδείξεις, την ώρα που εντείνεται η προσωπική του φθορά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν πως η επιλογή του πρωθυπουργού να μην μετατρέψει σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την πρόταση δυσπιστίας δείχνει πως φοβήθηκε τυχόν διαρροές. Εξηγούν πως για έναν βουλευτή της συμπολίτευσης είναι πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μία κυβέρνηση παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που παρανομεί, κάτι που στοιχειοθετείται πλέον με αποδείξεις. Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν και οι 156 βουλευτές της πλειοψηφίας θα αναγκαστούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και με την ψήφο τους επί της ουσίας θα μοιράσουν την ευθύνη μετατρέποντας ένα σκάνδαλο Μητσοτάκη σε συνολικό σκάνδαλο της παράταξης.