ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις της Τουρκίας: Χρειάζεται εθνική στρατηγική – Να μην ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων

Επίμονα ερωτήματα για το τί περιλαμβάνει η τουρκική πρόταση έξι σημείων για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διαρροή για την ύπαρξή της από την πλευρά της γείτονος χώρας.

Παραμονή της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από την κυβέρνηση με επιτακτικό τρόπο να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της πρότασης της Άγκυρας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχει και “γκρίζα” σημεία.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές η πρόταση της Τουρκίας περιλαμβάνει και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών με εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ, κάτι που όπως αναφέρουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη χώρα μας. “Χρειάζεται εθνική στρατηγική και να θέτουμε εμείς την ατζέντα, όχι να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις” σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας πως οι προτάσεις των 6 σημείων που έρχονται από την τουρκική πλευρά δεν αφορούν έναν διάλογο που τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί από το 2021, όταν δηλαδή η κυβέρνηση επένδυε στο δόγμα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας.

Το κεντρικό ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την πρόταση των έξι σημείων και το περιεχόμενό της καθώς και το τί έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, εάν η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει γιατί δεν κατέθεσε αντιπροτάσεις για διάλογο εδώ και έξι μήνες;

Στην Κουμουνδούρου θέτουν τα ερωτήματα την ώρα που η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξή της κάνει αναφορές σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο χωρίς οριοθέτηση ΑΟΖ και για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υπάρξει εκεί επέκταση των χωρικών υδάτων. “Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάσεις για διάλογο; Ή προσχωρεί στη γραμμή της κυρίας Μπακογιάννη για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς επέκταση των χωρικών υδάτων;” διερωτάται ο κύριος Κατρούγκαλος. Η Κουμουνδούρου σχολιάζει ότι οι σεισμοί δημιούργησαν μεν προϋποθέσεις αλλαγής του κλίματος και προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία όμως χρειάζεται εθνική στρατηγική με συγκεκριμένη ατζέντα από την ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Μπλίνκεν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται ισορροπίες τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και στην ευρύτερη περιοχή.