ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης: Ερωτηματικά για τη στάση Μητσοτάκη

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί στην Κουμουνδούρου η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για κουβέντες του αέρα σχετικά με την προοπτική αναδιαπραγμάτευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την οποία μίλησε ανοιχτά χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι ενδεικτικό πως μία μόλις ημέρα μετά την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Πέλλα ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα θέσει στις βασικές της προτεραιότητες την επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά είπε ότι τέτοιες κουβέντες παραπλανούν την κοινή γνώμη για να βάλει τέλος στην σχετική συζήτηση.

Η Κουμουνδούρου όπως αναμενόταν αντέδρασε στην πρωθυπουργική παρέμβαση και μάλιστα δηκτικά σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης “αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που έχει κάνει για το Ταμείο Ανάκαμψης”. Για την ακρίβεια τρία είναι τα συμπεράσματα σε σχέση με την άρνηση Μητσοτάκη να τεθεί θέμα ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου αλλά και για την σπουδή του να κλείσει την σχετική συζήτηση. Το πρώτο είναι πως “δεν τού καίγεται καρφί για να συμπεριληφθούν από την ανακατεύθυνση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέκλεισε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δεύτερο συμπέρασμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο κ. Μητσοτάκης για λόγους που οφείλει να εξηγήσει “αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που ο ίδιος έχει κάνει με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους”. Και το τρίτο συμπέρασμα είναι πως “μάλλον έχει καταλάβει και ο ίδιος πως δεν θα ξαναείναι πρωθυπουργός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανακατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Κατά τη χθεσινή του περιοδεία στην Πέλλα και μιλώντας στον αγροτικό κόσμο της περιοχής ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για το Ταμείο Ανάκαμψης πως είναι πολλά δισεκατομμύρια εκφράζοντας τον φόβο του πως “έχουν εφορμήσει οι μεγάλες γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στο δημόσιο πλούτο όλα αυτά τα τρία χρόνια με απευθείας αναθέσεις, κλειστούς διαγωνισμούς και πελατειακές σχέσεις”. Πρόσθεσε πως δεν γίνεται η αγροτική παραγωγή να έχει τόσο μικρό ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου και σημείωσε με νόημα πως πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μία από τις πρώτες επιλογές μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν πως ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια στα δισεκατομμύρια του Ταμείου.