ΣΥΡΙΖΑ: Η διερεύνηση του voucher – σκανδάλου τώρα ξεκινά

Καραμπινάτο σκάνδαλο συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα της τηλε-κατάρτισης επιστημόνων μέσω ΚΕΚ με voucher για την ενίσχυσή τους με τη μορφή επιδόματος 600 ευρώ, παρά την άρον άρον κατάργησή του από την κυβέρνηση.

Εξ αυτού του λόγου η Κουμουνδούρου διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η αποκάλυψη του σκανδάλου τώρα αρχίζει» καθώς οι «μαύρες τρύπες» του προγράμματος δεν εντοπίζονται μόνο στην απίστευτη προχειρότητα και τα όσα τραγελαφικά αποτελούν το περιεχόμενο των μαθημάτων τηλε-εκπαίδευσης αλλά και στις στενές -ακόμη και συγγενικές σχέσεις- που διατηρούν ιδιοκτήτες ΚΕΚ (αλλά και κάτοχοι ψηφιακών πλατφορμών που λειτούργησαν ως μεσολαβητές για τα προγράμματα) με στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα μάλιστα με αποκαλύψεις του Documentο, σύμβουλος του κ. Βρούτση και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας έχει συγγενική σχέση με ιδιοκτήτες ΚΕΚ και επίσης συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρίες, που διαχειρίζονται αυτές τις πλατφόρμες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη διαλεύκανση του σκανδάλου, ζητώντας την απομάκρυνση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τονίζοντας ωστόσο ότι αναλόγως υπεύθυνος είναι και ο πρωθυπουργός, που σήμερα προβάλλεται ως ο άνθρωπος που με αποφασιστικότητα έδωσε λύση, ωστόσο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το «κόλπο» με τα voucher βρισκόταν σε πλήρη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ως εκ τούτου, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πίεση προς την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή της τηλε-κατάρτισης των επιστημόνων (αντί να τούς χορηγηθεί το επίδομα των 800 ευρώ) θα συνεχιστεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιτακτικά ζητεί να απαντηθούν ερωτήματα που αιωρούνται και για τα οποία οι κυβερνώντες αρνούνται να δώσουν στοιχεία και να προβούν σε διευκρινίσεις.

Επίσης η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκη για το πρόγραμμα με τα voucher θα επανακατατεθεί στη Βουλή επικαιροποιημένη με τα νεότερα δεδομένα και αυτό θα γίνεται έως ότου ο πρωθυπουργός δώσει ο ίδιος απαντήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Άλλωστε, όπως είπε προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας στους τομεάρχες του, «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ηθικής σημασίας ζήτημα» καλώντας τους να ασκήσουν κοινοβουλευτική πίεση προς την κυβέρνηση για να φωτιστούν κι άλλες πτυχές του σκανδάλου.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, πολλά ερωτήματα παραμένουν σκοπίμως αναπάντητα καθώς οι υπουργοί της κυβέρνησης, που υπερασπίζονται δημοσίως την διαφάνεια του προγράμματος, δεν εξηγούν:

  • Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να βάλει τους επιστήμονες στη διαδικασία κατάρτισης των 600 ευρώ και δεν τούς ενέταξε στην ενίσχυση των 800 ευρώ, που θα επιβάρυνε το κράτος πολύ λιγότερο καθώς η ενίσχυση από την ΕΕ έχει πάρει πράσινο φως.
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προώθησε τη διαδικασία με εγκεκριμένο πρόγραμμα για τηλε-κατάρτιση από την ΕΕ και το ενέταξε σε χρηματοδότηση μόνο από εθνικούς πόρους περιμένοντας αργότερα την ευρωπαϊκή έγκριση. Κάτι που μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει πιθανότατα δεν θα γίνει, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει περί τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διαγωνισμό για τους παρόχους της τηλε-κατάρτισης και επέλεξε τη διαδικασία των vouchers.
  • To συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μόνο που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση με αυτήν τη διαδικασία;
  • Οι πάροχοι και τα ΚΕΚ έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που δεν προσέφεραν;

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα προέβλεπε την επιλογή πλατφορμών σύμφωνα με τους όρους που έθετε η προκήρυξη (προδιαγραφές 9 σελίδων). Η επιλογή έπρεπε να γίνει σε διάστημα μόλις δύο ημερών από επιτροπή του υπουργείου, η οποία όμως δεν είχε άμεση σχέση με τη πληροφορική. Η προθεσμία υποβολής ξεκινούσε στις 3 Απριλίου και έληγε στις 5 Απριλίου, ώστε τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου! Έτσι μέσα σε δύο ημέρες, 3 υπάλληλοι αξιολόγησαν 11 προτάσεις και συγκρότησαν το μητρώο.

Από το υπουργείο Εργασίας αναρτήθηκε κατάλογος με τις 7 πλατφόρμες που επιλέχθηκαν για να «πατήσουν» πάνω τους οι πάροχοι κατάρτισης και να γίνουν τα μαθήματα. Όμως έπειτα από έρευνα που έγινε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε ότι και οι 7 πλατφόρμες στοιχίζονται σε 7 Κέντρα Κατάρτισης, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι επτά που επρόκειτο να διαθέσουν τις πλατφόρμες θα έκαναν και την τηλε-εκπαίδευση.

Το θέμα της τηλε-κατάρτισης Βρούτση έφεραν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. Ρωτούν να μάθουν εάν η Κομισιόν έχει εγκρίνει ή ενημερωθεί για το πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης κι αν είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλε-κατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η «απόσυρση του προγράμματος μετά την κατακραυγή δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για αυτό και οι υπουργοί, που εκθείαζαν το πρόγραμμα -φιάσκο κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες, θα πρέπει «να ζητήσουν τουλάχιστον μία συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε σήμερα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν θα αφήσει την υπόθεση να περάσει έτσι» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις για το «καραμπινάτο σκάνδαλο» όπως επίσης και να δεσμευθεί εάν τα 80 εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονταν σε ημέτερους θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία.

Επίσης η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε πως ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν απευθείας στους επιστήμονες, η κυβέρνηση επέμεινε να κάνει χρήση της κατάρτισης, τονίζοντας ότι «έγινε μία αρπαχτή» με αστείο περιεχόμενο που ενέκρινε ο κ. Βρούτσης, επιμένοντας να δοθούν 80 εκ. ευρώ ως δώρο σε συγκεκριμένα ΚΕΚ.