ΣΥΡΙΖΑ: Η επίκληση του απόρρητου αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος

Tην επίκληση του απόρρητου που για μία ακόμη φορά επικαλέστηκε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επί θητείας του οποίου διατάχθηκε η παρακολούθηση των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, στην Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του κ. Κοντολέοντα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η επίκληση του απόρρητου δεν είναι απλώς μια απαράδεκτη τακτική ώστε να μην απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία θα εξέθεταν την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη για την εμπλοκή του στην παρακολούθηση των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά “αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος”. Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής η κυβέρνηση θέλει μια ΕΥΠ, θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όχι στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος αλλά στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοσδήποτε μέσον για την πολιτική τους κατίσχυση,

Σημειωτέον πως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλο μετά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς αναφορικά με την υπόθεση Πιτσιόρλα επανέλαβε και σήμερα ότι η υπόθεση για την παρακολούθησή του έχει ξεκινήσει το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά. “Υπήρξε εντολή παρακολούθησης από την ΕΥΠ και ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε παρενέβη σε αυτή τη διαδικασία” ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος για να προσθέσει: “Δεν γνωρίζω αν κάποιοι φαντάζονται μια χώρα στην οποία ο πρωθυπουργός θα παρεμβαίνει στην ΕΥΠ για να σταματά ή να ξεκινά έρευνες”.

Την ίδια ώρα όμως η Κουμουνδούρου επιμένει ότι η ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορούν να αποχαρακτηρίσουν τα έγγραφα που αφορούν τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη για να διαπιστωθεί για ποιους λόγους διατάχθηκε η παρακολούθησή τους. “Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να μάς απαντήσει αν ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Κουκάκης και ο κ. Σπίρτζης αποτελούν εθνικό κίνδυνο, αν θα γυρίσουμε στις εποχές του ‘ 50 όταν οι αντίπαλοι της Δεξιάς ήταν εθνικός κίνδυνος και παρακολουθούνταν” σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος καλώντας την κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει τα κρίσιμα έγγραφα.

Σημειωτέον πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναφέρεται στην υπόθεση Πιτσιόρλα γνωρίζοντας πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης διέψευσε με ανακοίνωσή του τις χθεσινές κυβερνητικές διαρροές για όσα υποτίθεται ότι κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μέλος της εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρώτησε ευθέως τον κ. Ρουμπάτη εάν πήρε εντολή ή έστω ενθάρρυνση από τον τότε πρωθυπουργό για να ξεκινήσει την επισύνδεση Πιτσιόρλα και εκείνος απάντησε κατηγορηματικά: “Όχι. Ήταν εισήγηση αποκλειστικά της ΕΥΠ”.

Παρ’ όλα αυτά κι ενώ οι κυβερνητικές διαρροές διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον κ. Ρουμπάτη ο εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τις επικαλέστηκε σχολιάζοντας πως για άλλα πήγαινε η εξεταστική και άλλα ήρθαν στην επιφάνεια. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ στην ανακοίνωσή του είχε “αδειάσει” την κυβέρνηση αρνούμενος τις διαρροές σχετικά με την παρακολούθηση Πιτσιόρλα.