ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη μέρα – Προβληματισμός και αποφάσεις

Σοκ, σοκ, σοκ! Είναι η λέξη που περιγράφει όσα προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών βυθίζοντας σε προβληματισμό την ηγεσία του, τα στελέχη του και τους ψηφοφόρους. Είναι γεγονός πως ουδείς περίμενε -όχι την εκλογική ήττα- αλλά ταυτόχρονα την εκλογική εκτίναξη της ΝΔ και τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στο 20,6% και σε απόσταση 20 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρώντας τις πρώτες πρωινές ώρες από την Κουμουνδούρου περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους “Ες αύριον…”

Ουσιαστικά στη δήλωσή του που είχε προηγηθεί, μία δήλωση παραδοχής της βαριάς ήττας προανήγγειλε πως στα συλλογικά όργανα θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για “αλλαγές” που πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση και στην πορεία για τις επόμενες κάλπες, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου.

Σήμερα λοιπον εκτός απροόπτου συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι ουδείς έχει θέσει ή έχει υπονοήσει ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πολλώ μάλλον σε μία χρονική στιγμή που κρίνεται το μέλλον του κι ακολουθούν κρίσιμες εκλογές σε διάστημα ενός μήνα από σήμερα.

Στη δήλωση του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε: “Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρην για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες, τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουν το περιθώριο χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να σάς ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μάς στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη”.

Κατά τις πληροφορίες οι αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν την στρατηγική του κόμματος καθώς φαίνεται πως οι πολίτες διαπίστωσαν έλλειμμα κυβερνησιμότητας και προοπτικής συγκρότησης κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Επίσης, αναμένεται να γίνει εις βάθος συζήτηση για το γεγονός πως η Κουμουνδούρου δεν κατάφερε να αξιολογήσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, αντιθέτως μέχρι και την τελευταία ώρα πίστευε πως ακόμη και μετά τα exit poll τα εκλογικά αποτελέσματα θα διαψεύσουν τις εκτιμήσεις αλλά και τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Εξ ου και η παρότρυνση της Κουμουνδούρου λίγο μετά τις 7μμ πως καλό θα είναι να υπάρξει αναμονή για τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα τα οποία ωστόσο όπως αποδείχτηκε ήταν χειρότερα και από τα exit polls.

Οι προφανέστατα επώδυνες συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να εξετάσουν το εκλογικό αφήγημα στο σύνολό του, τις δηλώσεις περί κυβέρνησης ανοχής, την ανέξοδη ρητορική για συγκυβέρνηση με Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη, τις πρόσφατες αναφορές σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τις επιπτώσεις της υπόθεσης Κατρούγκαλου και για κάποιους τα όσα ειπώθηκαν για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Το βέβαιο είναι, όπως λένε και στην Κουμουνδούρου, πως ακολουθούν ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να συνέλθει, προσθέτουν, άμεσα και να ανοίξει τον βηματισμό του διεκδικώντας ό,τι καλύτερο μπορεί για τις επόμενες κάλπες.

-Ad-