ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί και αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, επισημαίνουν με κοινή τους δήλωση η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου.

Οι Τομεάρχεις Τουρισμού και Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την απώλεια θέσεων εργασίας σε αυτόν τον κομβικό για την οικονομία τομέα και αναφέρουν ότι η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τους αρμόδιους υπουργούς, αφήνει ουσιαστικά ακάλυπτο τον τουριστικό κλάδο.

Αυτή είναι η κοινή δήλωση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με την δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων και τη σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Τουρισμού, είναι προφανές πως μένει παντελώς ακάλυπτος ο κλάδος των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Μολονότι η έρευνα συγκυρίας του ΙΤΠΕ εκτιμά την απώλεια των θέσεων εργασίας στον Τουρισμό στις 38.234 και ενώ ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει τα μέγιστα στην διαμόρφωση του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Ακάλυπτοι και εκτός των μέτρων προστασίας μένουν:

– οι εργαζόμενοι για τους οποίους έληξε η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που δικαιούνταν
– οι εργαζόμενοι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επαναπροσλαμβάνονταν στις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες – θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους κι έπειτα, αλλά ανέστειλαν την επανέναρξή τους λόγω της πανδημίας
– οι εργαζόμενοι που απολύονται λόγω δραματικής μείωσης του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους οι οποίοι λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν θα συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν τα σχετικά επιδόματα ανεργίας.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το επόμενο κρίσιμο διάστημα».

-Ad-