ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ούτε μία σοβαρή πρόβλεψη – Οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο

Την ζοφερή κατάσταση που προκαλείται περί την ελληνική οικονομία περιγράφουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση και την ανεργία στην χώρα μας δίνοντας πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώνει την πίεσή του προς την κυβέρνηση ζητώντας να μάθει εάν προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας που είχε σταθεί και από το βήμα της Βουλής στις ασαφείς και αντικρουόμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το μέγεθος της ύφεσης , καθώς ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για 4,7% με δυσμενέστερο σενάριο το 7,9% και ο πρωθυπουργός για 10% παρενέβη διαδικτυακά στην πανευρωπαϊκή συζήτηση σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα αφού δεν είναι σε θέση να κάνει μία σοβαρή πρόβλεψη για το τρέχον έτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως το χειρότερο δεν είναι η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ή στην ανικανότητα των υπουργών αλλά στην προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως στόχος της πρωθυπουργικής επιλογής είναι να επιζήσουν και να αναπτυχθούν μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί καταπίνοντας στην πράξη τους μικρούς και τους μεσαίους που θα έχουν τεθεί εκτός αγοράς οδηγώντας σε μισθούς πείνας τους εργαζόμενους.

Τις εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν έχασαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν και οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Τσακαλώτος και Παππάς την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου καυτηρίαζε τις διαρροές κύκλων του ΥΠΟΙΚ που διέψευδαν τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, επομένως σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την πρόβλεψη του 10% για την ύφεση του κ. Μητσοτάκη.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς αφού επισημαίνουν πως η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχονται μετά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση κοντά στο μηδέν, την επόμενη για ύφεση στο 2-3%, της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για ύφεση 4,7%, της επόμενης ανακοίνωσης για δυσμενές σενάριο περί ύφεσης στο 7,9% και της συνέντευξης Μητσοτάκη με αναφορά για ύφεση στο 10% ρωτούν με νόημα: Θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα τόσο για προβλέψεις ύφεσης στο 0% ή στο 4,7% αλλά και για τις προβλέψεις στο 10%;

Προχωρούν δε στην πρόβλεψη πως η επιμονή του κ Μητσοτάκη και του οικονομικού του επιτελείου στην υποστήριξη της στρατηγικής που έχουν χαράξει οδηγεί σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα σε αδιέξοδο.