ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι όμηρος της στρατηγικής του κ. Σαμαρά

Την ώρα που η κυβέρνηση απαντά για τις δηλώσεις Σαμαρά και την απειλή του ότι δεν θα ψηφίσει τα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία πως οι απόψεις του είναι γνωστές εδώ και καιρό , ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτάται: Θα ενεργοποιηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που παραμένει σε αδράνεια ή δεν αφήνει ο Αντώνης Σαμαράς;

Την ενεργοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας ζητούν ο αντιπρόεδρός της Νίκος Παππάς και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος μέσω επιστολής που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Ομάδας Γιώργο Βλάχο.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, αν και η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2020 δεν έχει λειτουργήσει ως σήμερα. Και αυτό, παρότι μεταξύ των δύο χωρών, έχει “ανοίξει” ένα καινούργιο κεφάλαιο στους τομείς της διπλωματίας, της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας”. Όπως επισημαίνουν είναι κάτι που αναγνωρίζει και η ΝΔ η οποία “δηλώνει ότι εγγυάται και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρείται στο ακέραιο, αναγνωρίζοντας και η ίδια τα τεράστια και πολλαπλά οφέλη που απορρέουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή της εν λόγω ιστορικής Συμφωνίας”.

To κείμενο συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Θόδωρος Δρίτσας, Κώστας Ζαχαριάδης, Κυριακή Μάλαμα, Κώστας Μάρκου, Γιάννης Μπουρνούς, Γιώτα Πούλου, Μπέττυ Σκούφα, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Φίλης και Ραλλία Χρηστίδου.

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία μολονότι τις επικροτεί.

Ο λόγος βρίσκεται σύμφωνα με στελέχη του στο γεγονός πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε αφενός ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ώστε η Τουρκία να πιεστεί να συζητήσει σοβαρά στο τραπέζι του διαλόγου και αφετέρου στο ότι βρίσκεται όμηρος της στρατηγικής του κ. Σαμαρά που αρνείται ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη.

Έτσι αν και τάσσεται υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών με τη γείτονα η Κουμουνδούρου εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς την κατάληξη των διερευνητικών ευελπιστώντας ότι η συζήτηση δεν θα εξελιχθεί σε ένα blame game.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν πως οι διερευνητικές ξεκίνησαν χωρίς προηγουμένως ο πρωθυπουργός να έχει εξασφαλίσει ένα πλέγμα κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ώστε η Τουρκία να συζητήσει σοβαρά χωρίς να επιστρέψει στην προκλητική και επιθετική στάση του προηγούμενου διαστήματος. Μάλιστα αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν προσδιορίσει τους στόχους με τους οποίους η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο διάλογο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αρνείται-όπως λένε- να δεχθεί ένα εθνικό μέτωπο και μία εθνική γραμμή που θα συμφωνηθεί σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί “κόκκινη γραμμή” και να οδηγήσει σε μία έντιμη συμφωνία. Πάντως, κατά τις πληροφορίες στις διερευνητικές η τουρκική πλευρά έθεσε ζητήματα όπως αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη κλπ.

Εκ παραλλήλου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως η κυβέρνηση ξεκινά με κενό πολιτικής κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τις αντιδράσεις της εθνικιστικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό μία ιδιόμορφη ομηρεία από τον κ. Σαμαρά με βάση τα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην “Κ” όπου τάχθηκε και κατά των διερευνητικών και κατά της προσφυγής στη Χάγη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε με νόημα: “Δυστυχώς η στάση του πρώην πρωθυπουργού και η αδυναμία παραμικρής εσωτερικής συναίνεσης στο εσωτερικό της ΝΔ, όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια εθνικής συναίνεσης, αλλά υπονομεύει συνολικά την προσπάθεια διαλόγου. Η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει το μειονέκτημά μας, ενώ και ο διεθνής παράγοντας βλέπει την αποδυνάμωση της χώρας”. Τόνισε πως μοναδικός τρόπος για να επιλυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι ο διάλογος με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης” .

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά.

Σε ότι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:

· για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων

· εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν “γκρίζων ζωνών”, “αποστρατιωτικοποίησης” και “περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης” και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία

· ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

-Ad-