ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φέρνει μνημόνιο το οποίο δεν θα είναι καθόλου «light»

Για νέο μνημόνιο το οποίο μάλιστα δεν θα είναι καθόλου light κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στην «έκθεση Πισσαρίδη» καθώς «μέσω αυτής προωθούνται σκληρές μνημονιακές πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και θέσεις της ΝΔ που προκαλούν αντιδράσεις».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου ζητούν από την κυβέρνηση να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα κείμενο στην δημοσιότητα.

Τα σημεία που στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας ωστόσο τα δυο σημεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι:

Το πρώτο «να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές» θεωρείται από τα στελέχη της Κουμουνδούρου ως η αρχή για το κλείσιμο όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ η «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης» λένε ότι αναφέρεται στο σύστημα Πινοσετ και σε σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης .

«Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε, σε ‘στενό κύκλο’ την ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό δεν αρκεί. Η ΝΔ οφείλει να δώσει την έκθεση στη δημοσιότητα, να τη φέρει στη Βουλή, να τη θέσει σε διαβούλευση. Κόμματα, φορείς, οργανωμένη επιχειρηματικότητα και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν λόγο μέχρι την τελική διαμόρφωση του σχεδίου», δήλωσε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς.

Την ίδια στιγμή επισημαίνουν το αλαλούμ που υπάρχει στο θέμα του κορονοιού λέγοντας ότι ο υπουργός ανάπτυξης είπε την Δευτέρα ότι «βγήκαν οι μάσκες από τα εμπορικά για λόγους ανταγωνιστικότητας και την Τετάρτη τις ξαναέβαλαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του μισού υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, για να καταλήξουν πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και πολυκαταστήματα, την οποία η κυβέρνηση χωρίς εξήγηση κατήργησε πριν μία εβδομάδα, πρέπει τελικά να είναι υποχρεωτική. Το αλαλούμ δυστυχώς συνεχίζεται» ανέφεραν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα .

Ακόμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τρέχει τώρα να μαζέψει τις συνέπειες από την αλλοπρόσαλλη τακτική της υπό τον κίνδυνο μιας νέας ανεξέλεγκτης αναζωπύρωσης της πανδημίας”.

Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση:

– Δεν πίεσε για τεστ πριν από την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια.

– Δεν υιοθέτησε ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

– Πέρα από κάθε λογική, επέτρεψε αρχικά τα πανηγύρια και χθες έσπευσε κατόπιν εορτής να τα απαγορεύσει

– Αγνόησε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους.

“Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να αντιληφθούν ότι η δημόσια υγεία και ο τουρισμός δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο για πειραματισμούς. Απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια, στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν από την κυβερνητική πολιτική”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.