ΣΥΡΙΖΑ: Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Τύπο εγείρει θέμα δημοκρατίας

Θέμα δημοκρατίας εγείρει κατά την Κουμουνδούρου η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Τύπο και εξ αυτού του λόγου δεν αποκλείεται να κοινοποιήσει το περιστατικό με την παραίτηση της διευθύντριας σύνταξης του Βήματος έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις του Μαξίμου-όπως η ίδια κατήγγειλε – και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την καθολική φίμωση του Τύπου και κάθε φωνής κριτικής και επισημαίνει πως η λογοκρισία, η δυστοπική πραγματικότητα στον Τύπο και οι προγραφές δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η λογοκρισία της Έλενας Ακρίτα γιατί τόλμησε να γράψει επικριτικό άρθρο κατά του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς προ ημερών η ΕΡΤ συνέχισε το πογκρόμ κατά δημοσιογράφων σταματώντας την εκπομπή του Πάνου Χαρίτου, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε με την παραίτηση έπειτα από 30 χρόνια της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλη συνοδεία καταγγελιών πως υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου μετά το ρεπορτάζ της για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορωνοϊου και τα διπλά βιβλία. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παραβλέπει το γεγονός της προσαγωγής από την Αστυνομία τριών επιχειρηματιών της εστίασης που ύψωσαν ειρηνικά πανό διαμαρτυρίας απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου.

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκείται στον οικονομικό εκβιασμό των Μέσων με τα 20 εκατομμύρια ευρώ που έχει μοιράσει χωρίς κριτήρια και διαφάνεια με τη λίστα Πέτσα” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας πως όσο η κυβέρνηση θα βλέπει τη φθορά της από τις αποτυχίες της, τόσο περισσότερο θα βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και εν τέλει της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένει από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα καταγγέλλει η παραιτηθείσα διευθύντρια σύνταξης στο Βήμα και αναφέρεται σε τυφλές εκκαθαρίσεις που γίνονται με κυνισμό κατά πάντων.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση μετά την είδηση πως η χώρα μας θα παραλάβει μόλις 300.000 εμβολίου κατά του κορωνοϊου τον Ιανουάριο, αντί των 2 εκατομμυρίων που είχε παραγγείλει και ζητά από το Μαξίμου να αποκαλύψει τον σχεδιασμό του.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι σε καιρό πανδημίας κι έχοντας θρηνήσει μέσα σε ενάμιση μήνα 3.244 απώλειες, η κυβέρνηση πέρασε έναν προϋπολογισμό που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ! Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιέζει την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει ποιος είναι ο σχεδιασμός της μετά από αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη και την καλεί να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά να προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση και θα στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρακτικά την καλεί να προχωρήσει στην συνταγογράφηση των τεστ και συγχρόνως να προχωρήσει στην επίταξη δημόσιων δομών υγείας εκεί όπου χρειάζεται όπως “στη Βόρεια Ελλάδα όπου το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης”. Επίσης την καλεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας, καθώς πολλοί εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.