ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση για την πολιτική απήχηση της Συνδιάσκεψης

Ικανοποίηση τόσο για την πολιτική απήχηση που είχε η τριήμερη προγραμματική Συνδιάσκεψη όσο και για την οργανωτική της αρτιότητα εκφράζει η ηγεσία της Κουμουνδούρου σχεδιάζοντας τα επόμενά της βήματα.

Τα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες τόσο το κείμενο πολιτικών θέσεων όσο και το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη απέφυγαν τις αντιπαραθέσεις και τους υψηλούς τόνους επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να πιστεύει ότι από τώρα και μέσα στους επόμενους μήνες το κόμμα μπορεί να ρίξει τους σπόρους για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος: Η εκλογική νίκη στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να διατηρήσει το καλό κλίμα που δημιούργησε η Συνδιάσκεψη και να μεταφέρει τα μηνύματα που εξέπεμψε με τις δύο παρεμβάσεις του σε ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Ως εκ τούτου υπάρχει σχεδιασμός για περιοδείες του στην περιφέρεια τις επόμενες ημέρες αλλά και για τηλεοπτικές συνεντεύξεις που θα στρώσουν τον δρόμο για να επαναλάβει τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση με τα θέματα των εκλογών και της διεύρυνσης. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τις δύο ομιλίες του στην προγραμματική συνδιάσκεψη για να στείλει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις τόσο προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου όσο προς την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση. Στο κόμμα ξεκαθάρισε ότι η εσωστρέφεια θα πρέπει να εκλείψει και το ίδιο και οι προσωπικές στρατηγικές, ενώ τόνισε ότι η μεγάλη στόχευση είναι το κέντρο και ο μεσαίος χώρος καθώς μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί η μάχη στις εκλογές. Για να κερδηθούν οι προοδευτικοί πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό, σύγχρονο και αριστερό πρόγραμμα και να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Άρα, η Κουμουνδούρου απευθύνεται στο κέντρο καταθέτοντας προτάσεις αριστερής φιλοσοφίας που είναι ελκυστικές και για αυτό το κομμάτι. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η νίκη στις εκλογές-έστω και με μία ψήφο- θα τού δώσει δυνατότητα να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές. Ως εκ τούτου και τα κόμματα που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο θα πρέπει να τοποθετηθούν επί των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκ παραλλήλου συνεχίζεται η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το άνοιγμα του κόμματος καθώς η πολιτική εξαγγελία στο Ζάππειο το βράδυ των εκλογών για την συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής συμμαχίας καθίσταται πλέον ακόμη πιο επίκαιρη.