ΣΥΡΙΖΑ: Ηττοπάθεια δείχνει η ανατροπή του σχεδιασμού του Μητσοτάκη για εκλογές τον Σεπτέμβριο

Ηττοπάθεια δείχνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η ανατροπή του σχεδιασμού του πρωθυπουργού για εκλογές τον Σεπτέμβριο μπροστά στη διαπίστωση του πως για τη ΝΔ δεν υπάρχει κανένα δημοσκοπικό ξέφωτο.

Παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι εάν τελικώς ο πρωθυπουργός δεν προκηρύξει εκλογές, όπως ο ίδιος είχε σχεδιάσει τότε ο μοναδικός λόγος βρίσκεται στο ότι δεν τού βγαίνουν τα κουκιά και φοβάται την ήττα. Σχολιάζουν δε ότι δεν υπάρχει “ξέφωτο” για τον κ. Μητσοτάκη -φράση που ο ίδιος χρησιμοποίησε στην συνέντευξή του στον Σκάι- καθώς και ότι η διαφορά που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις ως προς την πρόθεση ψήφου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι προφανώς μικρότερη. Γι’ αυτό σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει και επικαλείται την πολιτική σταθερότητα, την οποία όμως ο ίδιος έχει υπονομεύσει πυροδοτώντας το εκλογικό κλίμα είτε με αμφίσημες δηλώσεις του, είτε με διαρροές. Μάλιστα όπως λένε ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές και οι υπουργοί της ΝΔ δεν πιστεύουν τον κ. Μητσοτάκη που διαρκώς αμφιταλαντεύεται και τον πιέζουν για πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι λόγω της διογκούμενης φθοράς της ΝΔ οι μισοί εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ως παράγοντας πολιτικής αστάθειας καθώς είναι ο ίδιος που απαξιώνει με αλαζονεία την ετυμηγορία της κάλπης της απλης αναλογικής προεξοφλώντας δε, δεύτερες ή ακόμη και τρεις εκλογές στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας. Σημειώνουν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δαιμονοποιεί την απλή αναλογική ενδεχομένως γιατί σχεδιάζει να αλλάξει για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο μέσα στην ίδια κυβερνητική θητεία επειδή βλέπει πως ούτε με την ενισχυμένη αναλογική που η κυβέρνησή του ψήφισε δεν υπάρχει περίπτωση επανεκλογής. “Αν το κάνει, απλά θα διασφαλίσει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” προσθέτουν με νόημα.

Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν και τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης “Τάσεις” της MRB με ιδιαίτερη αναφορά στις απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα “ποιο κόμμα θα σάς ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο”. Σ’ αυτό λοιπόν το ερώτημα το 40,5% απαντά η ΝΔ και το 37,3% ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ώρα που πριν από έξι μήνες στο ίδιο ερώτημα ενόχληση για ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστω και με μία ψήφο διαφορά δήλωνε το 40,2% των ερωτώμενων και για ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ το 39,8%. Για πρώτη φορά οι πολίτες εμφανίζονται να ενοχλούνται περισσότερο από ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.