ΣΥΡΙΖΑ: «Και οι δημοσκοπήσεις κύριε;»

Και οι δημοσκοπήσεις κύριε; Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι διάχυτο στην Κουμουνδούρου αν τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γνώριζαν καλά τον κανόνα πως πρώτα αλλάζουν τα ποιοτικά ευρήματα κι έπειτα αυτά που αφορούν την πρόθεση ψήφου.

Ως εκ τούτου όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας καθορίζει το 2021 ως χρονιά πολιτικής αλλαγής με μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία προφανώς και πιστεύει ότι το “κλικ” στην πρόθεση ψήφου μπορεί να αργεί να συμβεί όταν όμως αυτό επέλθει και η Νέα Δημοκρατία πιάνει ποσοστά από 35% και κάτω, τότε θα έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και διαβάζει τις δημοσκοπήσεις. Και όχι μόνο. Το τελευταίο διάστημα συνομιλεί και με δημοσκόπους θέλοντας να καταλάβει από την δική τους οπτική ποια είναι η τάση των πραγμάτων. Άλλωστε πολιτικοί αναλυτές εξηγούν πως δεν πρέπει να βλέπει κανείς μόνο τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (γύρω στις 15-16 μονάδες) αλλά και τα ποσοστά που έδιναν οι μετρήσεις το καλοκαίρι στην κυβέρνηση, δηλαδή κάτι παραπάνω από 40%, ποσοστό που τώρα δεν υπάρχει.

Όπως και να έχει ο Αλέξης Τσίπρας με το άρθρο του παραμονή Χριστουγέννων στην ΕφΣυν φρόντισε να στείλει το μήνυμα πως το 2021 θα είναι ή θα πρέπει να γίνει χρονιά πολιτικών εξελίξεων ώστε ο τόπος να αποκτήσει μία προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά εκλογές με απλή αναλογική και πιθανότατα και δεύτερες κάλπες. Εκτός κι αν έως τότε η αξίωση “να φύγει η Δεξιά” που διαπερνά πλέον τις προοδευτικές δυνάμεις καταφέρει να ενώσει σ’ ένα δημοκρατικό και προοδευτικό μέτωπο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην συγκρότηση μίας προοευτικής κυβέρνησης ακόμη και με την απλή αναλογική. Αυτήν την στιγμή είναι πρόωρο να το ισχυριστεί κάποιος λένε στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας πως ακόμη και τώρα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δείχνει αποστροφή και μόνο στην σκέψη μίας πολιτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό μολονότι προσφάτως στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ανάγκη μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Από την άλλη βεβαίως, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ενδιαφέρον δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ή ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης που δεν αποκλείουν την υπό όρους-και συγκεκριμένα προγραμματικούς- συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να βρει τον βηματισμό του θα πρέπει να ασκήσει μία ακόμη πιο επιθετική αντιπολιτευτική τακτική. Κατά κοινή παραδοχή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής, παρουσιάζει προτάσεις και συγχρόνως έχει αρχίσει να απαντά και στις προκλήσεις πχ εξώδικα Τσίπρα για το θέμα με την δήθεν “βίλλα στο Σούνιο” ή μηνύσεις στελεχών του για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε σκάνδαλο της “Folli Follie”.

O Αλέξης Τσίπρας, πάλι, έχει ήδη δηλώσει ότι μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης “θα γίνει λογαριασμός”, όμως έως τότε θα περιμένει να δει και την πορεία της κυβέρνησης, και την εξέλιξη των μετρήσεων της κοινής γνώμης και τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Γνωρίζοντας πως εάν η ίδια η κοινωνία δεν κάνει το βήμα για να “αλλάξει” την ψήφο της , όποια και να είναι η αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματός του, δύσκολα θα αποδώσει καρπούς. Αυτό που θεωρούν βέβαιο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει φθορά, που ήδη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και ότι κάποια στιγμή αυτή η φθορά θα καταγραφεί και στην πρόθεση ψήφου, κάτι που θα σημαίνει ότι οι πολίτες έχοντας ξεπεράσει μερικώς τον φόβο για την υγεία τους θα στείλουν το σχετικό σήμα.