ΣΥΡΙΖΑ: «Καμπανάκι» για τους κινδύνους λόγω κορονοϊού

Καμπανάκι από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα που ανακοίνωσε το Eurogoup σε σχέση με την αντιμετώπιση της νέας κρίσης όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και δεν διασφαλίζουν την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας η οποία πλήττεται σφόδρα από τον κορωνοϊό.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεδιάσκεψη με τους τομεάρχες του κόμματός του αλλά και στενούς του συνεργάτες στην διάρκεια της οποίας έγινε αποτίμηση των νεότερων δεδομένων και τονίστηκε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και να υλοποιήσει άμεσα τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό. (Στην διάρκεια της συνομιλίας που είχαν μέσω βιντεοκλήσης).

Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα της αξιοποίησης του μαξιλαριού ρευστότητας (ύψους 35 δις ευρώ) που δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησής του , θέμα που έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνομιλία του με τον πρωθυπουργό παροτρύνοντάς τον να αξιοποιηθεί τμήμα του για τις ανάγκες που προκύπτουν.

Με αυτό η κυβέρνηση οφείλει -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν άλλωστε και μέσω της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεταξύ άλλων την κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας κλείνουν. Επίσης, ζητάει να διασφαλιστούν οι μισθοί των εργαζομένων και να μην υπάρξουν απολύσεις με την επισήμανση ότι συγχρόνως θα πρέπει να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ προκειμένου να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικοί εργαζόμενοι. Επίσης επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και να υπάρξει αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Είναι ενδεικτικό πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε οι τράπεζες να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση, οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με δήλωσή τους οι τομεάρχες Οικονομίας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παππάς, Τσίπρας και Ξανθός ζητούν να εγγυηθεί το δημόσιο τα είδη πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορωνοϊό τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την διάθεση τους σε φαρμακεία σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες με βάση πχ τον ΑΜΚΑ.