ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: «Επίθεση» σε τέσσερα μέτωπα

Πολυεπίπεδη είναι η «επίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αιχμή την μυστική τριμερή του Βερολίνου, το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής που χρεώνει τον μισό ποινικό κώδικα στον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψή του στην περιφέρεια (Ζάκυνθο-Κεφαλλονιά) στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ώρα που η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία δύο μόλις ημέρες μετά τη προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Παράγοντες του κόμματος σχολιάζουν δε ότι απ’ ό,τι φάνηκε η συνάντηση στο Βερολίνο δεν ήταν σε γνώση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και εξελισσόταν ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και εθνικές κορώνες, προτείνοντας ακόμη και την λειτουργία ως μουσείου του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατόπιν εορτής τριμερής μυστική συνάντηση που αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, δείχνει ότι η Τουρκία μόνο απομονωμένη δεν είναι και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επαναλαμβάνοντας ότι το Μαξίμου οφείλει να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τί συζητήθηκε στην τριμερή . Δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο.

Συγχρόνως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να έρθει η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της οικονομίας στη Βουλή σχολιάζοντας δια του αρμόδιου τομεάρχη Οικονομίας Νίκου Παππά, πως έναν χρόνο μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκη την παρουσίασε σε στενό κύκλο κάτι «που δεν αρκεί» αφού κόμματα φορείς, οργανωμένη επιχειρηματικότητα και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν λόγο μέχρι την τελική διαμόρφωση του σχεδίου.

Μάλιστα αίτημα κατάθεσης εγγράφων σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του κ. Παππά. Οι βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων πως επειδή σύμφωνα με δημοσιεύματα η εν λόγω επιτροπή προτείνει μείζονες αλλαγές, όπως η μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης (ιδιωτικοποίηση) κι επειδή η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης , οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Επικρατείας θα πρέπει να καταθέσουν στη Βουλή το πόρισμα Πισσαρίδη.

Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συντηρεί ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της καταβολής των αναδρομικών αξιώνοντας να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς δικαστικές διαδικασίες. «Τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους και η η κυβέρνηση δεν πρέπει να τούς εμπλέξει επουδενί σε δικαστικές διαδικασίες αναγκάζοντάς τους σε δικαστικά έξοδα» σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των οριζόντιων περικοπών που είχε κάνει στις συντάξεις ο κ. Βρούτσης και πάλι ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σαμαρά.