Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης και απόφασης επί του πορίσματος της Προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, στην Βουλή, Αθήνα, Παρασκευή 18 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κοροναϊός, ελληνοτουρκικά και στο βάθος… συνέδριο

Η ανατροπή που φέρνει η εισβολή του κοροναϊου στον προσυνεδριακό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναστέλλει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα.

Οι επιστημονικές προβλέψεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για διεξαγωγή του προγραμματισμένου συνεδρίου στο διάστημα 14-17 Μαϊου, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα το συνέδριο να γίνει μέσα στον Ιούνιο ή το αργότερο αρχές Ιουλίου. Όλα αυτά βεβαίως θα εκτιμηθούν στην ώρα τους και όχι πριν την εκτόνωση της κατάστασης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Έως τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πορεύεται με αυτόματο πιλότο. Ήδη υπάρχει σχεδιασμός- έχουν γίνει και σχετικές συσκέψεις- να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ψηφιακή πλατφόρμα του iSYRIZA και σταδιακά να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος ακόμη κι αν πρέπει τα κείμενα, το πρόγραμμα και οι θέσεις να συζητώνται μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.

Ο σχεδιασμός ωστόσο δεν σταματά εδώ. Οι τελευταίες επιλογές του Τσίπρα φανερώνουν πως στο «νεκρό» διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τον χρόνο ώστε να διαμορφώσει την νέα του εικόνα, μία εικόνα που θα στηρίζεται στην άποψη πως λειτουργεί ως μία υπεύθυνη και αποφασιστική αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν άλλωστε τις τελευταίες ημέρες όταν η Κουμουνδούρου από θέση ευθύνης δεν βρέθηκε απέναντι στην κυβέρνηση ούτε στην εθνική κρίση με την Τουρκία ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης με τον κορωνοϊό. Τουναντίον μάλιστα. Ο Αλέξης Τσίπρας με δημόσια δήλωσή του προέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας , καταθέτοντας πακέτο προτάσεων πχ αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από την 1η Μαϊου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διέθεσε τα κορυφαία στελέχη του, τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη για να συμβάλουν στην διαχείριση της κρίσης σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο θέμα της κλιμακούμενης τουρκικής απειλής ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να μιλήσει για «θράσος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να τονίσει ότι στις προκλήσεις θα ανταποκριθούν όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, δείχνοντας ότι αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με πατριωτική ευθύνη και ψυχραιμία. Όλα αυτά ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχε κάθε λόγο να επιτίθεται στην κυβέρνηση όχι μόνο για τους άστοχους χειρισμούς της στο ζήτημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης αλλά και γιατί δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ακραίων φωνών στο εσωτερικό της αλλά και την ανάπτυξη ταγμάτων αυτόκλητων υπερασπιστών της πατρίδας στα σύνορα.

Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε με κραυγές την πρωτοφανή δήλωση του Στέλιου Πέτσα πως λειτουργεί ως Δούρειος Ίπππος του Ερντογάν στην Ελλάδα οφείλεται σε μία διάθεση να επιδείξει ψυχραιμία και να μην κατηγορηθεί πως σε δύσκολες στιγμές για την χώρα αρνείται να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης.