ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική εκστρατεία με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών

Ως απόλυτη επιβεβαίωση πως το χθεσινό περιστατικό άγριας αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη εντάσσεται στο πλαίσιο ολόκληρης κυβερνητικής εκστρατείας που εκτυλίσσεται με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών ερμηνεύει η Κουμουνδούρου τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου. Καθώς, σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο όχι μόνο κάλυψε τον βουλευτή της ΝΔ που αποκάλυψε το όνομα του θύματος αλλά δεν δίστασε να αναφερθεί και στις πολιτικές του ιδέες για να δικαιολογήσει το ξύλο που έφαγε, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διατηρεί ψηλά στην ατζέντα τα φαινόμενα αστυνομικής βίας εις βάρος πολιτών με αφορμή και τα πρωτοφανή γεγονότα ξυλοδαρμού στην πλατεία Νέας Σμύρνης ζητώντας και την άμεση απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ο ίδιος δε ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα “πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης συνεχώς παραβιάζουν” . Στη ουσία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφερε με την μορφή επίκαιρης ερώτησης αίτημά του προ μηνών για προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για θέματα Δημοκρατίας το οποίο όμως δεν ικανοποιήθηκε ποτέ με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας στη Βουλή λόγω της πανδημίας. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας το έθιξε ως ένα από τα θέματα που τον απασχολούν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κ. Τασούλα στη Βουλή με αιχμή την υπολειτουργία του Σώματος.

Στην επίκαιρή του ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει μεταξύ άλλων: ” ΟΙ πολίτες μετά από έναν χρόνο σε περιορισμό, δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης να παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα και την ίδια στιγμή να εξαπολύεται πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους για μία κυριακάτικη βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς. Τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο . Δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι καταγγελίες για κλιμακούμενη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες αστυνομικής βίας σπάνια καταλήγουν στην επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα

Η δε επιτροπή για τη διεύρυνση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως δήλωσε δημόσια ο Πρόεδρός της ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ, Ν. Αλιβιζάτος, έχει παύει από έτους να υπάρχει δηλαδή μετά την υπόθεση Ινδαρέ” αναφέρεται στη επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο πρωθυπουργός αφενός για πόσο θα επιτρέπει αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που ο ίδιος παραβιάζει κι αφετέρου γιατί δεν αποσύρει άμεσα από τους ελέγχους αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως αυτοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Επίσης, ερωτάται γιατί παύθηκε η Επιτροπή (Αλιβιζάτου” για την διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Σημειωτέον πως τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη είχε καταδικάσει το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώ ήδη από το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη την άμεση αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Εκ παραλλήλου με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του Νοτίου Τομέα του κόμματος Γ. Μουζάλας, Γ. Μπαλάφας, Ν. Παππάς, Θ. Φωτίου και Ρ. Χρηστίδου καλούν όλους τους βουλευτές των κομμάτων του νοτίου τομέα και κυρίως της ΝΔ να καταδικάσουν τα φαινόμενα απρόκλητης και πρωτοφανούς αστυνομικής βίας σε πολίτες της Ν. Σμύρνης που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή κατά τον έλεγχο τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της πανδημίας.

“Δεν καταλαβαίνουμε πως μπορεί να συνδυαστεί η ήπια αναψυχή με την άγρια καταστολή και βεβαίως δεν ξέρουμε πού οδηγεί” δήλωσε σε ραδιοσταθμό της Καβάλας ο Νίκος Παππάς.