ΣΥΡΙΖΑ: Λάβρος κατά ΝΔ για τη δυνατότητα άμεσης περικοπής των μισθών στο 50%

Επίθεση στην εργασία από την κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την θέσπιση της δυνατότητας άμεσης περικοπής των μισθών στο 50%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι με πρόσχημα τον κορονοϊό η κυβέρνηση περνά αντιεργατικά μέτρα που ευνοούν τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασίας και την μείωση των μισθών στο μισό σχολιάζοντας ότι οδηγεί την οικονομία σε καταστολή και τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα.

Έντονη ήταν η αντίδραση των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές επιλογές με τους Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο να θυμίζουν πως:

-Αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων

-Αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος χαμηλότερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε άνεργους

-Θεσμοτεθεί εν κρυπτώ ένα εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μία εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας μισό μισθό. Κι αυτό ανεξαρτήτως του εάν η επιχείρηση έχει οικονομικές δυσχέρειες ή όχι.

-Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φαστ τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασία στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για έξι μήνες και μάλιστα «το μέτρο θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση».

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν την οικονομία συνολικά και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και προτείνουν άμεσα οριζόντια προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για την στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας με ένα ισχυρό πακέτο δημοσίων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την δημιουργία ενός κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών.

-Ad-