ΣΥΡΙΖΑ: Με ομιλία Τσίπρα ο… στόχος στις νέες εκλογές

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει αύριο το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τρία εικοσιτετράωρα μετά την ψυχρολουσία που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου το ιδιαίτερα “οδυνηρό” εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι προφανές ότι στη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει μία αποτίμηση των εκλογικών επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και θα γίνει καταγραφή των λαθών και αστοχιών που ευθύνονται για την βαριά ήττα στην εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα ανέλαβε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την “ακέραια ευθύνη” για το εκλογικό αποτέλεσμα στεκόμενος ωστόσο στην αναγκαιότητα να αποτραπεί στις 25 Ιουνίου η επανάληψη των εκλογικών συσχετισμών της Κυριακής.

“Κάναμε λάθη στρατηγικής” και υπήρξαν “άστοχες δηλώσεις στελεχών μας” είπε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο τονίζοντας πως και η ίδια αναλαμβάνει την ευθύνη της λόγω της ιδιότητάς της. Κατά την ίδια ο σχεδιασμός για την επόμενη εκλογική μάχη πρέπει να γίνει άμεσα καθώς ο χρόνος είναι πιεστικός και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παρουσιάσει το νέο του εκλογικό αφήγημα. Επίσης, η βουλευτής της Δυτικής Αθήνας Ρένα Δούρου έκανε λόγο για “στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής” υποσχόμενη ότι η αιτίες θα αναζητηθούν σε βάθος. Τόνισε ότι απαιτείται αυτοκριτική και διαπίστωσε πως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να μιλάει για κυβερνητικές συνεργασίες με κόμματα που τού γύριζαν την πλάτη είχε πολιτικό κόστος.

Όλα αυτά την ώρα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για την αναγκαιότητα αλλαγών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δοθεί η επερχόμενη εκλογική μάχη με σκοπό την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όπου ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε την διερευνητική εντολή καθώς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση σχολίασε ότι οι ήττες έχουν πολλούς πατεράδες και οι ήττες μόνον έναν για να υπογραμμίσει: “Αναλαμβάνω την ευθύνη, στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω”. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε συγγνώμη από τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του κόμματος λέγοντας: “Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και να δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη ανεξέλεγκτη ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για την ηγεμονία και για τη χώρα”.

Γίνεται σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, συγχρόνως όμως κατανοεί ότι δεν διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου για εσωστρέφεια. Το πιο δύσκολο εγχείρημα αφορά πλέον στην εκφώνηση του κατάλληλου προεκλογικού αφηγήματος καθώς από την μία δεν μπορεί να ομιλεί για νίκη και συγκρότηση κυβέρνησης δεδομένων των συσχετισμών και από την άλλη δεν μπορεί να στέλνει μηνύματα μόνο ισχυρής αντιπολίτευσης στέλνοντας στους ψηφοφόρους την αίσθηση πως ο πήχης τοποθετείται χαμηλά.