Στην προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος στρέφει το βλέμμα της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γνωρίζοντας πως η τριήμερη διαδικασία θα καθορίσει επί της ουσίας τα επόμενα βήματα στον δρόμο προς το Συνέδριο.
Η Συνδιάσκεψη προσλαμβάνει χαρακτήρα μίνι προγραμματική Συνεδρίου καθώς οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εγκρίνουν τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος σε σειρά από τομείς που συνιστούν όλοι μαζί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Βεβαίως στον πυρήνα του συμβολαίου αυτού βρίσκεται και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά όπως την παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Δραπετσώνα επικεντρώνοντας και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 την επόμενη κιόλας μέρα-όπως είπε- από την στιγμή που μία προοδευτική κυβέρνηση αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει ο μόνος τρόπος για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων είναι η αναθέρμανση της εσωτερικής ζήτησης επομένως οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση μισθών είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή. Το είπε με σαφήνεια και στην συνέλευση του ΣΕΒ τονίζοντας πως είναι τρία τα θεμέλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας: η ενίσχυση της εργασίας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και η προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα από το ίδιο βήμα εξέφρασε την αγωνία του γιατί οι συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία εμφανίζονται και πάλι σήμερα ως “αναπτυξιακή πολιτική” λέγοντας συγχρόνως πως είναι εξοργιστική η επαναφορά του μοντέλου χρεοκοπίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη πιο ελαστικών σχέσεων εργασίας και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους. Οι μόνοι δε, ωφελημένοι από αυτήν την συνταγή “είναι εκείνοι που θεωρούν πως είναι οι ιδιοκτήτες της παλιάς Ελλάδας” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του πως η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ξεκινά από τη φορολογία και τα εργασιακά και φτάνει στον τρόπο που αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, τον πτωχευτικό κώδικα και τις τράπεζες.
Ως εκ τούτου είπε με έμφαση πως αν η χώρα ζήσει ξανά την εμπειρία των δημοσιονομικών περιορισμών -κάτι που “δεν μάς αξίζει να ζήσουμε πάλι” αυτό θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των παρωχημένων συνταγών της.