ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή μετακίνηση στο θέμα «φράχτης» στον Έβρο – Οι προϋποθέσεις

Μία μικρή μετακίνηση στο θέμα «φράχτης» στον Έβρο καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται πως δεν απορρίπτει την δημιουργία του υπό συγκεκριμένους όρους.

Για την ακρίβεια, η Κουμουνδούρου αποδέχεται τον φράχτη μόνο ως αστυνομικό μέτρο που θα διασφαλίζει με βάση το Διεθνές Δίκαιο τις οργανωμένες ροές και την ατομική υποβολή αίτησης ασύλου και όχι την κατασκευή του ως μέσο επίλυσης του προσφυγικού. Επίσης, θεωρεί ότι μεγάλο ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επεκταθεί ο υπάρχων φράχτης από τα 10 χιλιόμετρα που είναι σήμερα στα 26.

Το θέμα έθιξε κατά τις πληροφορίες στην ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας πως ο φράχτης δεν μπορεί να πάει πιο πίσω από εκεί που ήταν προγραμματισμένο να γίνει, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει στον σχεδιασμό της μετά την «κινητικότητα» των Τούρκων στην περιοχή.

Το θέμα της κατασκευής του «φράχτη» απασχόλησε κατά τις ίδιες πληροφορίες και σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Κουμουνδούρου όπου και εκτιμήθηκε ότι η δημιουργία του υπό προϋποθέσεις δεν δημιουργεί στην παρούσα φάση τεράστια ζητήματα αρκεί να μην θεωρηθεί από την κυβέρνηση ως λύση για το προσφυγικό.

Ως εκ τούτου και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης» με την επισήμανση πως ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων .

Ο κ. Βούτσης ανέφερε επίσης πως οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφησαν ανοιχτό το θέμα της κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή σε συνδυασμό με το ότι δεν δόθηκαν στην αντιπολίτευση τα δύο διαβήματα προς την τουρκική πλευράς γεννά αμφισβητήσεις και αμφιβολίες σε ποιο έδαφος έγινε αυτή η κινητικότητα «και πάνω σ’ αυτό υπήρξε αυστηρή θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπροσθέτως, ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε σήμερα αίτημα κατάθεσης εγγράφων σε σχέση με τις δύο ρηματικές διακοινώσεις που επιδόθηκαν από το υπουργείο των Εξωτερικών προς την Τουρκία. Στο αίτημά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επειδή σε σχέση με ένα μείζον ζήτημα σαν αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, κι επειδή μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρακαλώ να καταθέσετε στο Σώμα τις δύο ανωτέρω διακοινώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού» αναφέρει στο αίτημά του».