ΣΥΡΙΖΑ: Μην διανοηθεί η κυβέρνηση να επιβάλει στην χώρα 4ο μνημόνιο

Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση να επιβάλει στην χώρα 4ο μνημόνιο βλέποντας ως ευκαιρία την κρίση με τον κορωνοϊο προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας το Μαξίμου να υιοθετήσει άμεσα ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων.

Μάλιστα στην διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε την πιθανότητα μετά την παρέλευση της κρίσης καθώς «τώρα είναι η ώρα της μάχης» να ζητήσει ενδελεχή έλεγχο των κυβερνητικών πεπραγμένων και λογοδοσία για επιλογές που σήμερα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και αφορούν χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρίτσης δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής μετά την λήξη της κρίσης και περιορίστηκε να πει ότι «δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια».

Ο εκπρόσωπος Τύπου καυτηρίασε το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα που μίλησε για «πλειοδοσία» αναφερόμενος στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτική και όχι προαιρετική περικοπή κατά 50% και για τρεις μήνες του μισθού όλων των βουλευτών, ευρωβουλευτών και κρατικών αξιωματούχων σχολιάζοντας πως ανευθυνότητα και λαϊκισμός είναι να παρουσιάζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ως ήρωες και να μην τούς στηρίζει με εξοπλισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σήμερα τις έξι βασικές προτάσεις του κόμματος για την ενίσχυση της οικονομίας καλώντας την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει, αλλιώς θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει στην χώρα

*Πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους για να μην δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Σε χώρες της ΕΕ αποδίδονται στο 100% (Γαλλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία)

*Να αρθεί η αναστολή των εργασιακών συμβάσεων και να νομοθετηθεί η πλήρης απαγόρευση των απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης

*Καταβολή μηνιαίου επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, ίσου με το 1/12 του εισοδήματός τους βάση της περσινής τους φορολογικής δήλωσης με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό.

*Πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο 1 δις που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ

* Άμεση παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας.΄Όταν καλείται ο κόσμος να μείνει σπίτι δεν μπορεί δανειολήπτες και φυσικά πρόσωπα που χάνουν το εισόδημά τους να απειλούνται ότι η κατοικία τους θα βγει στο σφυρί.

*Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών

Από την πλευρά του στην διάρκεια της τηλε-ενημέρωσης ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την ρύθμιση για τους κλινικάρχες και την κάλεσε να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε επίταξη των ιδιωτικών κλινών (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον χρόνο εκτόνωσης της πανδημίας είναι α. Η συνέχιση και όχι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων β.Η ταχεία ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό. γ.Η ενίσχυση των ατομικών μέτρων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού και δ. η δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής επιτήρησης της διασποράς του κορωνοϊου μέσα από γενικευμένους διαγνωστικούς ελέγχους.