ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονικών στοιχείων ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή

Βαθειά ύφεση για το 2020 και αμφίβολη ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά προβλέπει κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή. Περιγράφεται δε ως μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονικών στοιχείων που μεταξύ άλλων οδήγησαν και στην μείωση των εισοδημάτων των πολιτών και την οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αντιστέκεται μάλιστα στον πειρασμό να θυμίσει τις συνεχόμενες αναπροσαρμογές της κυβέρνησης στις προβλέψεις της από την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και την λήψη ανεπαρκών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος θυμίζει ότι πριν από έναν μήνα η κυβέρνηση λοιδορούσε τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσε ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις της που είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό. Και έστρεφε τα βέλη της προς την αξιωματική αντιπολίτευση που μιλούσε για διψήφια ύφεση.

Πλέον η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναθεωρούν εκ νέου τις προβλέψεις τους και κάνουν λόγο για διψήφια ύφεση πάνω από 10% μειώνοντας συγχρόνως την πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κάτω από 5%, στο 4,8%. Κάτι που σημαίνει ότι ύφεση θα είναι υπερδιπλάσια από την ανάπτυξη. “Κάτι που δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σταϊκούρα αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό που θα βιώσει τις συνέπειες της πολιτικής τους” σημειώνει ο πρώην υπουργός των Οικονομικών.

Την ίδια ώρα η τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζει πως ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την πρόβλεψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συγκράτησαν αλλά βάθυναν την κρίση. Παραθέτει μάλιστα τις επιλογές της κυβέρνησης που θα συνεχιστούν και το 2021: Μηδενική δαπάνη για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ, μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, μηδενική ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων, μηδενική ενίσχυση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, μηδενική ενίσχυση για μακροχρόνια άνεργους, μηδενική ενίσχυση για τον πολιτισμό, μηδενική ενίσχυση για τους αγρότες, τους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

O Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο FB αφού σημειώνει ότι ακόμη και τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείες κατά την περίοδο της πανδημίας, παρατηρεί πως ακόμη και στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μέσα στο σημερινό δραματικό αδιέξοδο του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ.