ΣΥΡΙΖΑ: «Να απολογηθεί ο κ. Πέτσας»

Απάντηση στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας του παράλληλα «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι διεκδικεί στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης σήμερα (στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ) και όχι να μας κουνάει από πάνω και το δάχτυλο».

Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Όσα δισ. ευρώ και να προσθέσει ο κ. Πέτσας στο λογαριασμό του 2015, δεν θα καταφέρει να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία. Ίσως επειδή η ουσία πονάει και για το ποιος οδήγησε τη χώρα στην απώλεια του 1/4 του ΑΕΠ της και για ότι τουλάχιστον σήμερα δεν διεκδικεί περισσότερους πόρους σε αυτή τη βάση. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δύο μέρες κάνει αφηρημένες δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακής αξίας για διεκδικήσεις κονδυλίων.

Δεν μας λέει όμως για το μείζον ζήτημα που είναι ότι η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κονδύλια συνοχής, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ της. Η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε να αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου να λάβει περισσότερα κονδύλια, στα πρότυπα της Ουγγαρίας και Βαλτικών χωρών στον προηγούμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ρουμανικής Προεδρίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που συμμετείχε στη Διάσκεψη Φίλων της Συνοχής, όχι μόνο δεν κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπέγραψε κείμενο που απεμπολεί αυτή τη θέση».

Επίσης, 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, με θέμα «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».

Στην επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πρόχειρη και στείρα επικοινωνιακή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, την απουσία σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών υποδομών της χώρας που υποκρύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «το πραγματικό πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός “πράσινου” προσωπείου για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους [..] δεν είναι άλλο από την επιλογή υποκατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο, με ιδιωτικές μονάδες εισαγόμενου καυσίμου με σημαντικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στη μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2030».

Τονίζουν ακόμη, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαμορφώνει το ενεργειακό μείγμα της χώρας, μόνο βάσει ιδιωτικών συμφερόντων, στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα, με αποτέλεσμα ο ενεργειακός σχεδιασμός, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας να αφήνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να τους ενημερώσει σε ποιες μελέτες επιπτώσεων και ανάπτυξης της χώρας βασίστηκε η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, ποιες οι επιπτώσεις της εξαγγελίας αυτής στο Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ, ποιο είναι το περιεχόμενο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ολοκληρωμένου και διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση περισσότερα μέτρα και χρηματοδότηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης, και ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση της Ελλάδας στην αρχική ανακοίνωση της ΕΕ για την κατανομής πόρων.