ΣΥΡΙΖΑ: Ο έλεγχος 700.000 ακινήτων από τα funds είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία του ελληνικού κράτους

Ως τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία του ελληνικού κράτους χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση το γεγονός πως 700.000 ακίνητα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των funds.

O ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταλογίζει ευθέως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την ευθύνη για το γεγονός πως εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες βρίσκονται χωρίς καμία απολύτως προστασία για την πρώτη τους κατοικία μετά τις διαρροές- σοκ της απόφασης του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds και τους servicers να προχωρούν σε γενικευμένους πλειστηριασμούς. Μάλιστα η Κουμουνδούρου εκφράζει την απορία τους για το γεγονός πως το ανώτατο δικαστήριο έδειξε σπουδή για να βγάλει την σχετική απόφαση πολύ γρήγορα, την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της κ. Στουρνάρας είχαν προεξοφλήσει ήδη από τον Νοέμβριο το αποτέλεσμα της απόφασης. Το ανησυχητικό βεβαίως είναι, όπως αναφέρει η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου, πως “ακόμη και ενήμεροι διανειολήπτες, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, και κινδυνεύουν να κοκκινίσει και το δικό τους δάνειο και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με την ίδια το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει:

-Κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ

-Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας

-πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές τους και

-εφαρμογή κανόνων για τα funds και τους servicers που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς οι επιλογές της είναι: ο πτωχευτικός νόμος με τον οποίο κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και για ευάλωτους δανειολήπτες, ο εξωδικαστικός μηχανισμός που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ο “Ηρακλής” όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης δεν γίνεται στον δανειολήπτη.