ΣΥΡΙΖΑ: Ο έντονος προβληματισμός διαδέχτηκε την ευφορία για την προσέλευση 146.000 μελών

Ο έντονος προβληματισμός έχει διαδεχθεί την χθεσινή ευφορία για την προσέλευση 146.000 μελών στις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. 

Είναι πρόδηλο ότι έως την Κυριακή οπότε θα στηθούν και πάλι παραβάν για τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών για την προεδρία του κόμματος θα υπάρξουν τριβές και αντιπαραθέσεις κάτι που φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις δύο εκ των υποψηφίων προέδρων μετά τις ανακοινώσεις του αποτελέσματος. Η Έφη Αχτσιόγλου η οποία θα αναμετρηθεί στο β’ γύρο με τον Στέφανο Κασσελάκη και με μία απόσταση 9 μονάδων να τούς χωρίζει, άφησε αιχμές για τον συνυποψήφιό της λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Σημείωσε επίσης ότι η επόμενη Κυριακή “θα καθορίσει εάν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και την κοινωνία. Αν θα τούς δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης”. Λίγη ώρα αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου την Κυριακή (24 Σεπτεμβρίου) εμφανίστηκε ακόμη πιο δηκτικός απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη. “Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει πολύ ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της ουσίας της πολιτικής. Είναι νομίζω προφανές ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την αριστερά και την ουσία της πολιτικής”.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε απορίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το κατά πόσο μετά τις εκλογές της Κυριακής και εφόσον πρόεδρος του κόμματος αναδειχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει η Κουμουνδούρου να πορευθεί ενωμένη υπό τη νέα ηγεσία. Στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ενδεχόμενη επικράτηση Κασσελάκη μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ αφού επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μία τεράστια απόσταση ανάμεσα στα στελέχη της “Ομπρέλας” και τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο Πάνος Σκουρλέτης με σημερινές του δηλώσεις ανέφερε: “Εγώ ξεχωρίζω τις τέσσερις υποψηφιότητες από αυτή του κ. Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη εάν τελικά είναι νικηφόρα, είναι ένα “ραντεβού στα τυφλά” για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσίπρας που υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη χαρακτήρισε άκυρη οποιαδήποτε κουβέντα για διασπάσεις αυτή τη στιγμή. “Δεν έχουν λήξει καν οι εκλογές αλλά και όταν λήξουν πάλι είναι άκυρο να συζητάμε για διασπάσεις” είπε και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να συζητάμε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματιστεί σ’ ένα κόμμα που έχει ανάγκη ο κόσμος. Επίσης, ο Γιώργος Καραμέρος που είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου αναρωτήθηκε εάν “είναι αναγκαίο να πάμε σε δεύτερο γύρο, καθώς το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και δεν ήταν θολό”