ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης πρότεινε στην Αχτσιόγλου να πάρει όποια θέση θέλει

Την πρώτη τους συνάντηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής είχαν σήμερα στη Βουλή ο νέος πρόεδρός του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης και η συνυποψήφιά του για την ηγεσία Έφη Αχτσίογλου.

Σύμφωνα με την ίδια ο Στ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους που έγινε “σε εξαιρετικό κλίμα” της πρότεινε “πάρε όποια θέση θές” όμως εκείνη αρνήθηκε και ζήτησε να παραμείνει απλή βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. “Δεν έχω την ενέργεια να αναλάβω κάποια άλλη θέση πέρα από αυτήν που αντιστοιχεί στη βουλεύτρια του τομέα Αθηνών. Είναι καθαρά προσωπική απόφαση και έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες. Νομίζω ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει ενέργεια να δώσει κάτι παραπάνω και πότε δεν την έχει και να το λέει αυτό θαρρετά’. Η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε πως “είμαι εδώ, θα είμαι εδώ για να συζητάμε οτιδήποτε. Ο ίδιος μού είπε ότι αν χρειαστείς τις συμβουλές μου…”

Νωρίτερα ο νεοεκλεγείς αρχηγός επισημοποίησε την παραμονή του Σωκράτη Φάμελλου στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Μετά τη συνάντησή τους στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε με ανάρτησή του στα social media: “Ο Σωκράτης Φάμελλος χαίρει της εκτίμησης όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάς κράτησε δυνατούς, μαχητικούς και αξιόπιστους την πιο δύσκολη στιγμή, όταν ο Κ. Μητσοτάκης νόμιζε ότι δεν θα είχε αντίπαλο στη Βουλή. Παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχοντας την στήριξή μου και την εμπιστοσύνη μου”. Επίσης, από τη συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έγινε κατανοητό ότι και ο κ. Διονύσης Καλαματιανός παραμένει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Οι σημερινές επαφές Κασσελάκη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πραγματοποιούνται στην σκιά των πυρών που εξαπέλυσε το πρωί ο Νίκος Φίλης κατά του νέου προέδρου λέγοντας στον Ant1 ότι “έχει κάτι σαν Τραμπ, κάτι σαν ύφος Τραμπ” και διαπιστώνοντας πως “την Κυριακή ηττηθήκαμε για τρίτη φορά”. Συγχρόνως άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι “ο αρχηγισμός του οδήγησε στον Μεσσιανισμό του Κασσελάκη” υπονοώντας μάλιστα ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε την υποψηφιότητα Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη προέδρου. “Η δημόσια απουσία του άφησε υποψίες” είπε χαρακτηριστικά καταλογίζοντας στον Αλ. Τσίπρα καθοριστική ευθύνη για την ήττα στις εκλογές. Επί της ουσίας έδωσε ραντεβού -υπονοώντας ξεκαθάρισμα λογαριασμών- στο συνέδριο σχολιάζοντας πως αν εκεί “υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής τότε ο καθένας θα επιλέξει τί θα κάνει”.

Επί της ουσίας με την πρωινή του εμφάνιση ο Νίκος Φίλης, στέλεχος της Ομπρέλας κήρυξε τον πόλεμο στον νέο αρχηγό του κόμματος: ” Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία , ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος κάτι σαν Τραμπ, ”ότι δεν με νοιάζει τί λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός””. Συνεχίζοντας σχολίασε ότι ο νέος πρόεδρος λέει ότι θέλει να φτιάξει τη δημοκρατική παράταξη, το λένε όλοι αυτό αλλά “ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά κι όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι”. Πρόσθεσε πως η τρίτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (την Κυριακή μετά τις δύο εθνικές αναμετρήσεις) είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε απο ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι επέλεξε την διάλυση της ταυτότητας του κόμματος.

Λίγο αργότερα στον Νίκο Φίλη και στα περί Αριστεράς απάντησε από το Πρώτο Πρόγραμμα ο Νίκος Παππάς: “Δεν είναι κάτι το οποίο έχει βάση και ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτήν την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μια αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε” θυμίζοντας πως ο Στ. Κασσελάκης έχει μιλήσει επανειλημμένα για “τη δημοκρατική, την πατριωτική και την κυβερνώσα Αριστερά”. Πρόσθεσε ότι “δεν χρειάζονται δηλητηριώδη βέλη” και σημείωσε πως “δεν είναι κακό να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις, όμως ούτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί μπορούν να βοηθήσουν την πορεία μας προς τα μπρος”. Επανέλαβε τη θέση του πως δηλώσεις που παραπέμπουν σε πιθανότητες διάσπασης και αποχωρήσεων “με βρίσκουν να διαφωνώ σθεναρά και δεν πρέπει να γίνονται”. Πρόσθεσε ότι “δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο 24ωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή” και παρατήρησε πως ο κόσμος περιμένει να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη, όχι μεταξύ μας”.

Την ίδια ώρα η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη  σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο Νίκος Φίλης στην ΕΡΤ είπε: Ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε- να θυμίσω ότι ήταν υπουργός Παιδείας- και εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση στον πρώην πρωθυπουργό. Πρόσθεσε με νόημα: “Εγώ δεν είμαι ούτε παιδονόμος, ούτε λογοκριτής, ουτε συμμετέχω σε όργανα του κόμματος που αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία. Ο πρόεδρος λέει ότι η Αριστερά είναι η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, ο σεβασμός των δημοκρατικών αποφάσεων και το να αφουγκράζεσαι την κοινωνία και νομίζω ότι ο αγαπητός σύντροφος Νίκος Φίλης δεν έχει ακούσει τί πραγματικά είπε ο κόσμος και δεν έχει αναλύσει ακριβώς γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε”.

Σημειωτέον κριτική στην απόφαση  του Στ. Κασσελάκη να αντικαταστήσει τον μέχρι χθες διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θανάση Θεοχαρόπουλο (τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας) άσκησε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση της διατήρησης του κ. Θεοχαρόπολου στη συγκεκρμιένη θέση ελήφθη ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία στις αρχές Απριλίου. Αιχμές και για τον τρόπο της απομάκρυνσής του-καθώς ενημερώθηκε από τις ιστοσελίδες για την αντικατάστασή του- άφησε και ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Από τις ιστοσελίδες ενημερώθηκε και ο Στέργιος Καλπάκης που αποχωρεί από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.