ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν έχει πει ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Τις αντιφάσεις της κυβέρνησης στους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και την συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ανέδειξε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών.

Όσο το Μέγαρο Μαξίμου και οι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να προσδιορίσουν ποιος ήταν ο “εθνικός λόγος” για τον οποίο τέθηκε σε παρακολούθηση ο κ. Ανδρουλάκης από την ΕΥΠ τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει για πειστικές απαντήσεις σε μία σειρά αυτονόητων ερωτημάτων για τα οποία η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει απαντήσεις.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός δεν έχει πει ποιοι ήταν οι “εθνικοί λόγοι” για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν έχει πει κουβέντα για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη την περίοδο που διερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα, και συγχρόνως έχει αποφύγει να πει εάν θα καταργήσει την τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά στη Βουλή η κυβέρνηση μετά το αίτημα Κουκάκη στην Ανεξάρτητη Αρχή, τροπολογία που εμποδίζει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους αιτούντες εάν έχουν παρακολουθηθεί. Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας τον προκάλεσε τρεις φορές την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή να απαντήσει εάν προτίθεται να καταργήσει την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά μπλοκάρει τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στο αίτημά μου να κληθούν και να εξεταστούν σε αυτήν ο πρωθυπουργικός ανιψιός και πρώην γραμματέας στον πρωθυπουργό Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου καθώς και ο νέος διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης ο οποίος ως γνωστόν φέρεται να ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στην ίδια επιτροπή πως a priori ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση στις κυβερνητικές αντιφάσεις ως προς το επίμαχο ερώτημα “γιατί παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης”. Κι αυτό διότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως “κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους” παρακολούθησης, προεξοφλώντας ωστόσο ότι δεν έχει προκύψει τίποτα από την υποκλοπή. Να επισημανθεί ότι είκοσι μέρες πριν ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του ΠαΣΟΚ για να τον καλέσει σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του.