Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα εσωτερικά της θέματα υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βλέπουν πίσω από τις δηλώσεις Ερντογάν την αρχή μιας μακράς περιόδου πιέσεων και εντάσεων προκειμένου η Ελλάδα να συναινέσει να πάει στη Χάγη με άγνωστη ατζέντα.
Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τούρκος πρόεδρος αφού πρώτα αμφισβήτησε τη συμφωνία της Λωζάνης, τώρα επιχειρεί να σύρει την χώρα στη Χάγη, επιχειρώντας μάλιστα να κερδίσει και τις εντυπώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά Τούρκος πρόεδρος το Σάββατο (25.07.2020) το βράδυ και πρόσθεσε: «Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι ο Τούρκος πρόεδρος -μετά από τις αλλεπάλληλες επαφές που είχε όλο το τελευταίο διάστημα με την Άνγκελα Μέρκελ –δείχνει τώρα ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα ρίχνει με έμμεσο τρόπο την ευθύνη για την ένταση στην Ελλάδα.
Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της κυβέρνησης στέλνοντας μάλιστα έμμεσα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που μπορεί να δεχθεί είναι την ύπαρξη συνυποσχετικού μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προκειμένου να προσέλθει η χώρα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Επισημαίνουν ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο εσωτερικό του κόμματος του καθώς η πλευρά Σαμαρά φαίνεται να μην συζητά καθόλου το ενδεχόμενο αυτό προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος του «ακραίου» κομματιού της ΝΔ, το οποίο εξέθρεψε ο ίδιος.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος πάντως στις κινήσεις που πρέπει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο η χώρα τόνισε σε συνέντευξη του: «Το ελάχιστο και αυτονόητο είναι να αποκρούσουμε άμεσα κάθε απειλή στην υφαλοκρηπίδα μας, όπως πράξαμε και κατά την διακυβέρνηση μας το 2018. Προφανώς αυτό το αυτονόητο δεν φτάνει. Πρέπει άμεσα να επιστρέψουμε σε ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική και να μην τρέχουμε απλώς πίσω από την επόμενη επιθετική κίνηση της Τουρκίας. Οι πρώτες μας κινήσεις πρέπει να είναι οι εξής:
-Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όπως έπρεπε να είχαμε ήδη κάνει πριν από τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία.
-Να εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στον βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσουμε σε επέκταση της αιγιαλίτιδας μας και νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.
-Να παίξουμε αποφασιστικά το χαρτί της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει, κατά την Γερμανική Προεδρία, άμεση συμμετοχή στον ευρωτουρκικό διάλογο, ώστε να γίνουν οι κόκκινες γραμμές μας κόκκινες γραμμές της Ευρώπης. Να ζητήσουμε να αποφασιστούν αυστηρές κυρώσεις απέναντι σε κάθε νέα επιθετική κίνηση της Τουρκίας, αλλά και να της δοθούν κίνητρα να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση, για παράδειγμα θέτοντας στο τραπέζι και τα θέματα τελωνειακής ένωσης με αυτήν ή την επανεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να ξεκινήσει με όρους διεθνούς δικαίου και με την δική μας ατζέντα, όχι αυτή που ενδεχομένως επιχειρήσουν να επιβάλλουν άλλοι».