ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να πάρει σαφή θέση για την γνωμοδότηση Ντογιάκου

Προ των ευθυνών του θέτει για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τον πρωθυπουργό ζητώντας του να πάρει σαφή θέση για το θέμα που έχει ανακύψει με την γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σημειωτέον πως το σύνολο του νομικού κόσμου (16 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου και ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών) αντιτίθενται τόσο στο περιεχόμενο της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και στην πρωτοβουλία του να γνωμοδοτήσει κατόπιν αιτήματος ενός ιδιώτη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται εάν ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί δημόσια ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ με πρόσχημα την “εθνική ασφάλεια” ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση για να κρύψει τις ευθύνες του. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτίθεται να ζητήσει την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να παρουσιαστεί σε αυτήν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και να παρουσιάσει τα όποια στοιχεία έχει στη διάθεσή της η ανεξάρτητη αρχή από τους ελέγχους της στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Πάντως σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου δεν έχει καμία ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναστείλει τους ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας από την ΑΔΑΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης στο πλαίσιο της ανάδειξης του ενδιαφέροντος που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το “χτίσιμο” ενός νέου ΕΣΥ. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στη διάλυση του ΕΣΥ μέσα από την απαξίωσή του, από την ιδιωτικοποίησή του και μέσα από μία πολιτική που δίνει χώρο μονάχα στο κέρδος. Αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας ως απάντηση που θα αφορά τόσο την ασφάλεια της κοινωνίας όσο όμως και την κοινωνική δικαιοσύνη. “Θα αγωνιστούμε γι’ αυτό, είναι κάτι το οποίο το χρωστάμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες” είπε χαρακτηριστικά.