Να βάλει φρένο σε κάθε συζήτηση ή απειλή για απολύσεις ανεμβολίαστων πολιτών καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς καθημερινά υπουργοί αφήνουν υπονοούμενα για την πιθανότητα σύνδεσής τους με τον εμβολιασμό.
Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που σχολίασε ότι η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι ο εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει τη λειτουργία της επιχείρησης ήρθαν να προστεθούν και σε άλλες ανάλογες δηλώσεις όπως της Δόμνας Μιχαηλίδου και του Μάκη Βορίδη. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως εάν δεν μπορεί να γίνεται τηλεργασία “το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται” (η απόλυση). Η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης ενεργοποίησε εκ νέου τα αντανακλαστικά της Κουμουνδούρου που αποκάλεσε “λαγό” των απολύσεων τον κ. Γεωργιάδη. Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης για να καλύψει την αποτυχία του βγάζει κάθε μέρα έναν υπουργό του “λαγό” προωθώντας απολύσεις είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα. “Ας ασχοληθεί επιτέλους με την αντιμετώπιση της πανδημίας που πάλι βρίσκεται εκτός ελέγχου από τις παλινωδίες του κι ας καταστρώσει ένα σοβαρό πλάνο υλοποίησης του εμβολιασμού. Οι απειλες και η στρατηγική του κοινωνικού αυτοματισμού σαμποτάρουν την προσπάθεια του εμβολιασμού” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί ευθέως την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συζήτηση για απολύσεις και αναστολές εργασίας.
Από το Ηράκλειο όπου περιοδεύει ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ευθύνη δεν μπορεί να είναι μονάχα ατομική, “υπάρχει και η συλλογική ευθύνη, αλλά και η ευθύνη της πολιτείας για τον καλύτερο σχεδιασμό και την πρόληψη, ώστε να μην φθάνουμε συνεχώς στο “και πέντε” και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κατασταλτικά μέτρα τα οποία δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία.
Στη διάρκεια σύσκεψης που είχε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με φορείς της περιοχής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εμφανίστηκε ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι ακόμη και η ΕΕ εκτιμά τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να μείνει εκτός χρηματοδότησης το μεγαλύτερο κομμάτι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, κι αυτό διότι το σκέλος του δανεισμού θα περάσει μέσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Είπε επίσης ότι από τις 700.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο οι 30.000 έχουν πρόσβαση σε δανεισμό από τις συστημικές τράπεζες.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε προβληματισμό και για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων το 2023, δηλαδή αναπόφευκτα νέα μέτρα λιτότητας.