ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφωνίες για τις εκκρεμότητες και οι φήμες για υποψηφιότητα Τσακαλώτου

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει προς τα μέλη του οργάνου την πρότασή του για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ως τώρα φαίνεται πως κυριαρχούν δύο διαφορετικές απόψεις μεταξύ των στελεχών ως προς τον χρόνο που απαιτείται για να κλείσουν οι αναγκαίες εκκρεμότητες.

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο σχολίασε ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος, χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του κόμματος” για να προσθέσει πως στα όργανα του κόμματος θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και θα παρθούν οι αποφάσεις για τον νέο κύκλο που ανοίγει.

Επίσης, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να έχουν επανιδρυτικά χαρακτηριστικά “να είναι ρηξικέλευθες και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόσμου”. Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να επανιδρυθεί ως το κόμμα της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς με την επισήμανση πως “πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές” και δεν μπορούμε να πάμε με εκκρεμότητες. Στον αντίποδα άλλα στελέχη προερχόμενα κυρίως από την “Ομπρέλα” θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή και ότι οι διαδικασίες ακόμη της εκλογής προέδρου από τα μέλη του κόμματος χρειάζονται χρόνο και ότι πρέπει να προηγηθεί Συνέδριο του κόμματος αλλά όχι σε άμεσο χρόνο.

Η πρώτη άποψη που φαίνεται πως κυριαρχεί προτείνει η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος να γίνει ακόμη και μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου κι έπειτα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πραγματοποιηθεί και συνέδριο του κόμματος για να καθορίσει τα ταυτοτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η δεύτερη άποψη συγκλίνει στη διαπίστωση πως δεν χρειάζεται βιασύνη και ότι το Συνέδριο που χρειάζεται προετοιμασία θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη πρόταση ακούγεται πρωτίστως από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης . Την ίδια ώρα ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δημήτρης Βίτσας δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παίξει και κάποιον άλλον ρόλο: “Ρόλος για παράδειγμα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή’ είπε εκφράζοντας και την αντίθεσή του στην προοπτική να γίνει ένα συνέδριο “αύριο μεθαύριο”. Τις τελευταίες ώρες έχουν αναπτυχθεί φήμες σύμφωνα με τις οποίες η τάση της “Ομπρέλας” επιθυμεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την προεδρία του κόμματος.