ΣΥΡΙΖΑ: Οργή για τα στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Θ. Λύτρα

Οργή προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Θ. Λύτρα για τα ποσοστά θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με covid εκτός ΜΕΘ που δείχνουν πως σχεδόν όλοι έχασαν τη ζωή τους.

Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον προηγούμενο Δεκέμβριο όταν είχε ερωτηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή είχε πει ότι δεν είχε καμία ένδειξη πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα για τους ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ σε σχέση με όσους μπαίνουν σε ΜΕΘ καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αν έχει ενδείξεις να τις προσκομίσει. Βεβαίως αργότερα αποκαλύφθηκε η ύπαρξη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα που επιβεβαίωνε τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και άφηνε πολιτικά εκτεθειμένη την κυβέρνηση που αρνούνταν ότι είχε πάρει στα χέρια της την μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα.

Η νέα μελέτη που φέρει τη σφραγίδα μόνο του καθηγητή Λύτρα δείχνει πως η θνησιμότητα για όσους εισήχθησαν σε ΜΕΘ από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με την προηγούμενη μελέτη. Το συγκλονιστικό στοιχείο όμως είναι ότι το 97,7% όσων διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν. Κι επίσης το 72,7% όσων μπήκαν σε ΜΕΘ.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ γεννώνται τεράστια ερωτηματικά όχι μόνο για τα εξωφρενικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας για τους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ αλλά και για όσους εισήχθησαν με covid στις ΜΕΘ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν πως επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του κόμματός τους πως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αδιαφορεί παντελώς για το δημόσιο σύστημα υγείας και θυμίζουν πως κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωναν πως δεν χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πολυτελείας.

Σημειωτέον πως σύμφωνα με την Κουμουνδούρου αυτήν την στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται 10.000 λιγότεροι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε σχέση με το 2019.

“Η μελέτη Λύτρα δείχνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

-Ad-