ΣΥΡΙΖΑ: Οριακά η πρόταση Κασσελάκη για το Συνέδριο – Ένα βήμα πριν την έξοδο η «Ομπρέλα»

Περασμένα μεσάνυχτα έγινε η κρίσιμη ψηφοφορία επί της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εγκρίθηκε με την οριακή πλειοψηφία των 20 “ναι”, 10 κατά και 8 λευκών.

Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια με την εσωκομματική αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη για τις πολιτικές του θέσεις και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να ηγείται του κόμματος.

Σύμφωνα πάντως με την πρότασή του, το Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου κι αφού θα έχουν προηγηθεί 13 περιφερειακά συνέδρια με χρονική αφετηρία το Νοέμβριο. Στην ψηφοφορία που έγινε με παρόντα 38 μέλη του οργάνου η προεδρική πρόταση υπερψήφισε με 20 ναι, ενώ καταγράφηκαν 10 κατά από τα εννέα μέλη της Ομπρέλας και το Δημήτρη Τζανακόπουλο. Επίσης καταμετρήθηκαν και 8 λευκά. Στα λευκά εντάσσονται οι ψήφοι των Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Κ. Βλαχάκη, Σίας Αναγνωστοπούλου, Νίκου Μπίστη, Διονύση Τεμπονέρα. Τα στελέχη της Ομπρέλας που καταψήφισαν είναι οι Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χαρά Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.

Στα υπέρ προσμετρώνται μεταξύ άλλων οι ψήφοι των Ρένας Δούρου, Όλγας Γεροβασίλη, Κατερίνας Νοτοπούλου, Νίκου Παππά, Κώστα Ζαχαριάδη, Ζωής Καρκούλια, Πάνου Ρήγα, Νίκου Σκορίνη, Θεοδώρας Τζάκρη, Παύλου Πολάκη. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα επώδυνη και προκάλεσε την εντύπωση πως τουλάχιστον η εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει αναφορές στην Ομπρέλα όχι μόνο αμφισβητεί τον νέο πρόεδρο και τις πολιτικές του απόψεις αλλά συγχρόνως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σε κάποια χρονική στιγμή να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παράλληλα, όμως καταγράφηκε όπως φάνηκε από την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο καθώς η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) με επιλογή στο λευκό δείχνει πως επιθυμεί να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με την Ομπρέλα που φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής της. Κατά τις πληροφορίες η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις αναφορές του περί τα εργασιακά στον ΣΕΒ λέγοντας ότι είναι ανήκουστο ως τοποθέτηση να λέγεται ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την μείωση των ανισοτήτων, Υπήρξαν και στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς που υπερασπίστηκαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο τομεάρχης Οικονομικών είπε ότι “πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε” για να σημειώσει ότι “υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατ’ ελάχιστο βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης.

Κριτικό πνεύμα είχε η παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “ηγεσία αλλάξαμε ώστε αρχικά να διατηρήσουμε τη δεύτερη θέση, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και να επανέλθουμε σταδιακά σε κυβερνητική τροχιά” για να προσθέσει ότι “Πρόεδρο αλλάξαμε για να αυξήσουμε τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κι όχι για να τη βλέπουμε να απομειώνεται καθημερινά. Πρόεδρο αλλάξαμε για να αυξήσουμε το εθνικό εκλογικό μας ποσοστό στις ευρωεκλογές κι όχι για να το δούμε να συρρικνώνεται περαιτέρω.

Οξύτατη ήταν και η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είπε ότι “η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες”. Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε συζητήσεις πως το επόμενο διάστημα μπορεί η Ομπρέλα ή κάποια στελέχη της να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς συνοδεύτηκε και από το ακόλουθο σχόλιο: “Είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες”. Προηγουμένως είχε πει ότι πολλοί μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα στελέχη της Ομπρέλας που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία να κοινοποιούν κείμενό τους το οποίο επί της ουσίας αμφισβητεί την ηγεσία Κασσελάκη καθώς. Στο κείμενο γίνεται λόγος για ραγδαία αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, η οποία κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος.

Ασκείται κριτική για την “μονόπλευρη” αντιμετώπιση της πολύνεκρης κρίσης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και καλείται η ηγεσία να εναρμονιστεί με την παράδοση δημοκρατικής αλληλεγγύης του λαού μας με τη διεθνή απαίτηση για σεβασμό της νομιμότητας καθώς και με την απόφαση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Καταπέλτης είναι το κείμενο των 9 στελεχών της Ομπρέλας που συμμετέχουν στο όργανο για την ομιλία του προέδρου του κόμματος στον ΣΕΒ διότι δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να νομοθετηθεί εκ νέου η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μίλησε με προσωπικές απόψεις για τα stock options “που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας”. Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορείται στο κείμενο της μειοψηφίας ότι υιοθετεί νεοφιλελεύθερες θέσεις όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας. Αναφορά γίνεται στο ότι “ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους “υπονομεύουν” κατά τη γνώμη του την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος” κάτι που επισημαίνεται ότι γίνεται σε αντίθεση με το άρθρο 39 του Καταστατικού. Το κείμενο υπογράφουν οι: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χαρά Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.