ΣΥΡΙΖΑ: Πανηγυρικός χαρακτήρας στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου

Πανηγυρικό χαρακτήρα αναμένεται να προσλάβει η έναρξη του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που έχουν προσκληθεί, ενώ έχουν τη σημασία τους και οι χαιρετισμοί ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης όπως του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων. Χαιρετισμό θα απευθύνει και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας κ. Ντίαζ, ενώ το παρών στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν προσκληθεί η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Επίσης, χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνει ως επικεφαλής του “Πράττω” ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν ουσιαστικά την Παρασκευή το πρωί με ομιλίες Συνέδρων. Εκ παραλλήλου θα λάβουν χώρα έξι συνολικά τραπέζια που θα αναπτύξουν τα θέματα: Πανδημία, Εργασία, Διεθνή-Πόλεμος, Οικονομία, Κλιματική κρίση-Ενέργεια, Θερμοί-Δημοκρατία.

Ως γνωστόν το Σάββατο θα στηθούν στο χώρο του Συνεδρίου κάλπες προκειμένου οι σύνεδροι να ψηφίσουν αναφορικά με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Από την στιγμή που οι προτάσεις εγκριθούν-κάτι που αναμένεται να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία- η ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας θα γίνει με εκλογές στις 15 Μαίου. Οι υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές και τα κείμενα πολιτικών θέσεων θα τεθούν υπό την έγκριση του Σώματος την Κυριακή μετά το μεσημέρι κι αφού θα έχει προηγηθεί το κλείσιμο του Συνεδρίου από τον Αλέξη Τσίπρα.