ΣΥΡΙΖΑ: «Πανικός στην κυβέρνηση – Αδύναμη να διαχειριστεί το προσφυγικό»

Την προσπάθεια σύνδεσης του κορονοϊου με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά κέντρα καταγγέλλει σε όλους τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως μπροστά στον πανικό της και την αδυναμία της να διαχειριστεί το μεταναστευτικό προκαλεί αφύπνιση σε ρατσιστικά ένστικτα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει το σφυροκόπημα της κυβέρνησης για την ανικανότητά της όπως λέει να βρει ένα ορθό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού προβλήματος και συγχρόνως με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου καταγγέλλει την χρήση ωμής βίας ενάντια τους πολίτες των νησιών.

Τις κινήσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ περιέγραψε στη Βουλή και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας: Όταν οι επιλογές της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα συνιστούν την αντίδραση των νησιωτών η απάντησή της θα είναι η επίταξη της περιουσίας τους. Κι όταν αντιδρούν την επίταξη της περιουσίας θα στέλνετε ΜΑΤ και θα δέρνετε κόσμο; Αυτή είναι η απάντηση της ΝΔ σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας;»

Στην Κουμουνδούρου κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου γιατί εγκατέλειψε την ρητορική της αποσυμφόρησης των νησιών που προωθούσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2017 και μάλιστα υιοθετώντας τώρα τη δεξιά ρητορική Βορίδη-Σαμαρά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης καταγγέλλει την κυβέρνης για «το ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα-φυλακές» και διαμηνύει ότι «απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες». Κάνει δε λόγο για πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τους οποίους ήδη έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Ομοίως, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως αυτό που συμβαίνει στα νησιά είναι αποτέλεσμα μίας στείρας ακροδεξιάς προεκλογικής ρητορικής της ίδιας της ΝΔ, η οποία την οδήγησε στο να μην μπορεί ως κυβέρνηση πια να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ο δε τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός ζήτησε χθες από τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταδικάσουν τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών δυνάμεων κατά των πολιτών αλλά και κατά του βουλευτή Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη που δέχτηκε απρόκλητη επίθεση.