ΣΥΡΙΖΑ: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού από την κυβέρνηση

Έντονη ανησυχία τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς της κυβέρνησης για το πώς θα διαχειριστεί την κρίση τους επόμενους μήνες με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός φαίνεται πως θα καθυστερήσει σημαντικά εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Την αγωνία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα και με δεδομένο όπως επεσήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας ότι μόλις τους δύο τελευταίους μήνες μετρώνται περί τους 4.100 από κορωνοϊο ενέτεινε και δημοσίευμα στην “Κ”, αποτελεσμάτων έρευνας που εκτιμά ότι ενδεχομένως στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον κορονοϊό να ανέλθουν στους 12.000 μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αφήνει καθόλου ασχολίαστο το γεγονός πως ο “συμβολικός” εμβολιασμός έχει εξελιχθεί σε παρέλαση κυβερνητικών στελεχών από τα νοσοκομεία αναφοράς και μάλιστα διερωτάται εάν η κυβέρνηση θα παίρνει σειρά προτεραιότητας αφήνοντας εκτός λίστας υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες.

Οι δε καταγγελίες γιατρών του νοσοκομείου “Σωτηρία” ότι δόθηκε προτεραιότητα για εμβολιασμό σε κυβερνητικούς ενώ υπήρχε προγραμματισμός για εμβολιασμό υγειονομικών προκαλούν ερωτηματικά για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που υπερβαίνει τα όρια του “συμβολισμού”. Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι θα εμβολιαστούν 126 “πρόσωπα πρώτης γραμμής” , ενώ ο αρχικός αριθμός ήταν 51.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πρώτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής κι ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση “αλλά επιτελικό ρουσφέτι”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ακόμη πως “κάποιος πρέπει να τούς ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους “άριστους” με την επισήμανση πως όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ανοσία στον κορωνοϊό από τον εμβολιασμό δεν θα έριε πριν από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος αναρωτιόταν αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί ότι υπουργοί και γενικοί γραμματείς 40 και 50 ετών είναι σημαντικότερο να εμβολιαστούν πριν από τους υγειονομικούς ή τις ευπαθείς ομάδες προειδοποιώντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να παλεύει για τα απαραίτητα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας, για να βάλουμε στοπ στην καταστροφή που φέρει πια την σφραγίδα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη”.

Εκ παραλλήλου η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως παρακολουθεί από απόσταση και τις αναταράξεις που που προκαλούν εντός του κυβερνητικού σχήματος οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους . Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κίνηση του κ. Μητσοτάκη συνιστά “άδειασμα” προς το πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που μέχρι χθες επιχειρηματολογούσε λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει παράταση της ρύθμισης.
ΥΠενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την οποία δινόταν δυνατότητα παράτασης για έναν χρόνο στην δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε πως ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από αυτό που διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αρνούνταν. Πάντως, η πρωθυπουργική κίνηση ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον κ. Βρούτση σε σχέση με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.