ΣΥΡΙΖΑ: Πρόγραμμα για την οικονομία – Εργασία, επιχειρήσεις και εισόδημα έκτακτης ανάγκης

Στο τρίπτυχο εργασία, επιχειρήσεις και εισόδημα έκτακτης ανάγκης επικεντρώνεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης που δημιουργεί η πανδημία.

Κατά τις πληροφορίες κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται από το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Δευτέρας είναι η αποτροπή μίας γενικευμένης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, η ανάσχεση της ανεργίας και η αποφυγή της μείωσης των μισθών. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την κάλυψη στο 100% του μισθού των εργαζομένων και την διατήρηση της σχέσης εργασίας του, όπως αυτήν ήταν διαμορφωμένη τον Φεβρουάριο του 2020, προ κορωνοϊού δηλαδή. Το δημόσιο έρχεται να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν ειδικά μέτρα στήριξης της εστίασης και του τουρισμού. Κοινός τόπος για όλες τις επιχειρήσεις είναι η ενίσχυσή τους συνολικά με έμφαση στις μικρομεσαίες και μικρές που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μεγάλες και πιο ισχυρές. Η φιλοσοφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται επομένως στον αντίποδα της λογικής της κυβέρνησης που ενισχύει πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας τις αδύναμες ως «ζόμπι». Τα μέτρα που προτείνονται είναι επομένως οριζόντια με προτεραιότητα στην μεταποίηση, τη βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα και την πρράσινη οικονομία.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα και γι’ αυτό προκρίνεται η ενίσχυσή τους απευθείας από το κράτος, όπως για παράδειγμα με το μέτρο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης την ίδρυση και ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία εργαλείων που κινητοποιούν τις εμπορικές τράπεζες, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή λειτουργούν παράλληλα με το κλασικό τραπεζικό σύστημα συμπληρώνοντας τα όποια κενά. Σημαντικό ρόλο στην χορήγηση ρευστότητας μπορούν να παίξουν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και οι μικροπιστώσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο είχε ετοιμαστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ψηφίστηκε λόγω πρόωρων εκλογών. Παραδόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία και σήμερα δεν το έχει φέρει στη Βουλή.

Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας από την βαθιά υφεση είναι και η θεσμοθέτηση του λεγόμενου εισοδήματος έκτακτης ανάγκης. Αυτό καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικοί, καλλιτέχνες, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.