ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική απάτη από τη Νέα Δημοκρατία – Το πραγματικό της οικονομικό πρόγραμμα

Για προγραμματική απάτη της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο η Κουμουνδούρου παραθέτοντας “δεδομένα” αναφορικά με το πραγματικό όπως λέει οικονομικό της πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ρέθυμνο δε, σχολίασε πως η ΝΔ δεν έχει συμπεριλάβει ούτε μία από τις υποσχέσεις της στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οι ίδιοι οι αριθμοί του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-2026 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) της ΝΔ ρίχνουν φως στο πραγματικό της πρόγραμμα, αυτό που θα υλοποιήσει εφόσον εκλεγεί. Κοινώς, με βάση όσα λέει η Κουμουνδούρου, ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το δημοσιονομικό περιθώριο να τις υλοποιήσει, πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια ευρώ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης. Επίσης, πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1,1 δισ ή 10% σωρευτικά στην τετραετία και πραγματική αύξηση μόλις 1,3% της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υπόσχεται ενώ το εθνικό εισόδημα αυξάνει το ίδιο διάστημα περισσότερο από 10%.

Δεδομένο 1: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος  0,3%

Δεδομένο 2:  Ο προγραμματισμός νέων προσλήψεων -δηλαδή η διαφορά προσλήψεων και αποχωρήσεων της γενικής κυβέρνησης- την τριετία 2023-2025 αθροίζεται στις 12.900. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται όμως για 50.000 νέες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας.

Δεδομένο 3: Ο δημοσιονομικός χώρος που η ΝΔ προσδιορίζει με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν ξεπερνά το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ. Σειρά μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της παραμένουν ακοστολόγητα και δεν χωρούν στο δημοσιονομικό περιθώριο που η ίδια υπολογίζει.

Δεδομένο 4: Το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα μειώνεται σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών κατά 730 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία 2023-2026.

Δεδομένο 5: Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μειώνονται στην τετραετία 2023-2026 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 10%.

Δεδομένο 6: Η μέση ονομαστική αμοιβή της μισθωτής εργασίας στην τετραετία 2023-2026 αυξάνεται κατά το ήμισυ της προεκλογικής υπόσχεσης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή στο 12,8% αντί για 25%.

Δεδομένο 7: Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο συλλέγοντας περίπου 6 δισ. ευρώ και πάνω από τις προβλέψεις των προϋπολογισμών του 2022 και του 2023.

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την Τετάρτη την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη έχοντας επιλέξει ως τελευταίους σταθμούς τη Σητεία και την Ιεράπετρα. Η επίσκεψή του στην Κρήτη δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνολικά τις δυνάμεις του κόμματός του στο νησί όπου συγχρόνως διεκδικεί αύξηση των ποσοστών του και το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη. Κατά την ομιλία του στο Ρέθυμνο ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τις φιλοδοξίες του κόμματός του λέγοντας ότι “θα ξανακάνουμε την προοδευτική παράταξη, κυβερνώσα παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στη διακυβέρνηση και με την Κρήτη ξανά πρωτοπόρα. Θα γίνει ξανά η Κρήτη κόκκινη, προοδευτική, δημοκρατική, αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε”.