ΣΥΡΙΖΑ – Πρόωρες εκλογές: Να απαντήσει ευθέως ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ – Πρόωρες εκλογές: Προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε ευθέως σήμερα από τον πρωθυπουργό «να βγει με παρρησία και να το πει» -σε ερώτηση του Newsique.gr -εκτιμώντας πως εάν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τροφοδοτούνται από την κυβερνητική επιθυμία να προλάβει δραματικές εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας.

Σημειωτέον πως η «εκλογολογία» αναθερμάνθηκε μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα της Μεγάλης Δευτέρας στο οποίο υπήρχαν αναφορές που υπέκρυπταν μία πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει σε κάλπες. «Κατά την γνώμη μας συνιστά μέγιστη υποκρισία και προσβολή στην κοινωνία σ’ αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός με μισόλογα ή διαρροές να ανοίγει ζήτημα εκλογών» σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης εκτιμώντας ότι επειδή ο ίδιος συναισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδυναμία να πάρει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας θέλει να προλάβει την πιθανότητα να οδηγηθεί λίγους μήνες μετά σε επώδυνα μέτρα που θα πληγώσουν την ελληνική κοινωνία.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ξεκάθαρα αποστάσεις από το σενάριο των εκλογών διευκρινίζοντας πως θεωρεί «αδιανόητο» ότι ο Κ. Μητσοτάκης ασχολείται εν μέσω της κρίσης με ο,τιδήποτε άλλο πέραν της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον πρωθυπουργό πως «κινείται με αυτάρκεια και αλαζονία» σχολιάζοντας την απροθυμία του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τα εμπροσθοβαρή μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ -οικονομικό πακέτο ύψους 26 δις ευρώ-αν και τονίζει πως εφόσον ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το απορρίψει.

Φαίνεται πάντως πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν περιμένει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει την φιλοσοφία της αφού ήδη καταψήφισε όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης ακόμη και την τροπολογία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2020. Δεν παραλείπει δε να σχολιάσει και τις αναφορές του πρωθυπουργού σ’ ένα ισχυρό ΕΣΥ τονίζοντας πως «μέχρι πρόσφατα απαξίωνε ως κατάλοιπο κρατισμού την ενίσχυσή του» και τώρα εμφανίζεται προκλητικά «να λέει ότι η κυβέρνησή του έκανε σε πέντε εβδομάδες ό,τι δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε χρυσόψαρα» θυμίζοντας πως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέγραφε την παραχώρηση του ΕΣΥ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως με πρόσχημα της πανδημία προκαλεί απορρυθμίσεις στην αγορά «που θα ζήλευαν οι υπέρμαχοι των μνημονίων» και επισημαίνει ότι στην έκθεσή του ο ΣΕΒ ζητά αυτά που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση δηλαδή, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπή εργασίας με μείωση 50% των μισθών, ακόμη και τράπεζα εργαζομένων, δηλαδή σκλαβοπάζαρο.

Από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαφωνεί με την προοπτική αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ακόμη και με απαγόρευση της κυκλοφορίας ΙΧ. Ο τομεάρχης υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός είπε ότι δεν πρέπει «η στρατηγική του περιορισμού και της τήρησης αποστάσεων να τεθεί σε διακινδύνευση λόγω της κόπωσης της κοινωνίας από την καραντίνα». Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Χαρίτσης προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μην αφήσει κατάλοιπα» μετά την σταδιακή επιστροφή στην νέα κανονικότητα , τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να ανεχτούμε και να επιτρέψουμε να υπάρξει μόνιμη περιστολή εργασιακών ή κοινωνικών δικαιωμάτων».