ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του από τη βάση του κόμματος προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Καταστατικό του κόμματος.

Την πρότασή του παρουσίασε πριν από λίγο στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος κάνοντας λόγο κατά τις πληροφορίες για ένα κόμμα πιο δημοκρατικό, μαζικό, πιο ανοιχτό και συμμετοχικό. Οι προτάσεις για το νέο Καταστατικό περιλαμβάνουν και τη συγκρότηση επιτροπής δεοντολογίας που θα έχει τη δυνατότητα για σοβαρά παραπτώματα να προχωρά ακόμη και σε διαγραφές μελών με απόφαση της πλειοψηφίας των ⅔.

Η πρόταση για την οποία κατά τις πληροφορίες εκφράζονται κάποιες ενστάσεις από στελέχη της “Ομπρέλας” -η συνεδρίαση εξελίσσεται- θα ψηφιστεί στο 3ο Συνέδριο του κόμματος, ενώ οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και οργάνου θα γίνουν αμέσως μετά.

Σύμφωνα με την πρόταση Τσίπρα τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να αποφασίζουν αδιαμεσολάβητα πλέον για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή λειτουργίας των τάσεων ως μηχανισμών αναπαραγωγής στελεχών. Η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή ο Πρόεδρός του και η Κεντρική Επιτροπή θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του κόμματος με καθολική ψηφοφορία και με ενιαία λίστα. Τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος αλλά και για την Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει το Συνέδριο του κόμματος, ενώ η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το Συνέδριο.

Ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ένα εκλογικό σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, επομένως κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά σε ένα κόμμα με πιο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Κατά την άποψη του προέδρου η διαδικασία εκλογής από την κομματική βάση αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την εγγραφή νέων μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες και για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για όσους νέους θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη της κοινωνίας των πολιτών να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υφιστάμενες τάσεις.

Στις προτάσεις για το νέο Καταστατικό περιλαμβάνεται η θέσπιση επιτροπής δεοντολογίας, που θα εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο και θα επιφορτιστεί με τον ρόλο της παρακολούθησης της τήρησης του καταστατικού. Η επιτροπή θα επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όταν απαιτείται, ενώ για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μπορεί με αυξημένη πλειοψηφία των ⅔ να αποφασίζει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

Στις αλλαγές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου των μελών. Ειδικότερα αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις πχ για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο.

Η πρόταση του προέδρου περιλαμβάνει πρόβλεψη για τις θητείες των στελεχών στη Βουλή, την ευρωβουλή και την Κεντρική Επιτροπή. Προτείνεται εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρεις θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια για Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα για την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ώστε να διασφαλίζεται η ανανέωση. Επίσης καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα και όργανα του κόμματος η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών υιοθετώντας την απόλυτη ισότητα 50%-50% στη συλλογική του ηγεσία. Έως σήμερα ίσχυε ποσόστωση φύλου στο 30%.

Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έγινε ψηφοφορία όπου 27 ψήφισαν υπέρ και 11 κατά. Εκείνοι που ψήφισαν κατά ήταν κατά κύριο λόγο μέλη της «Ομπρέλας».