ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου με στόχο τον εξοβελισμό των νεοναζί

Με αφορμή την κάθοδο Κασιδιάρη ως υποψηφίου για το δήμο της Αθήνας και την ώρα που το κόμμα “Σπαρτιάτες” που την έχει υποστηρίξει διαλύεται εντός Βουλής, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε πρόταση νόμου στην οποία περιλαμβάνει προσθήκη για νέο κώλυμα εκλογιμότητας στις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίηση του Διαρκούς του Συνεδρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με αντικείμενο την επικύρωση των υποψηφιοτήτων επιδιώκει να δείξει πως λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τον εξοβελισμό των “νεοναζί” ακόμη και από δήμους και περιφέρειες. Άλλωστε και στην συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος προς την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ήταν οξύτατη και δεν άφησε περιθώρια για σχολιασμούς πως υπάρχει έλλειμμα εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προβλέπεται οι δεν μπορούν να εκλεγούν ή , εφόσον έχουν εκλεγεί, να παραμείνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος. Επίσης με άλλη διάταξη της πρότασης διευκρινίζεται ότι εφόσον περιληφθεί ως υποψήφιος σε συνδυασμό, πρόσωπο για το οποίο συντρέψει το παραπάνω κώλυμα, αποκλείεται η ανακήρυξη του συνδυασμού του στο σύνολό του και όχι μόνο του συγκεκριμένου υποψηφίου. Η διάταξη αυτή ισχύει εξίσου τόσο για τις δημοτικές όσο και για κατά παραπομπή του άρθρου 52 παράγραφος 8 του ν 4804/2021 για τις περιφερειακές εκλογές.

Στο μεταξύ στην Κουμουνδούρου που ετοιμάζεται για το Διαρκές Συνέδριο αλλά και για την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου όλα δείχνουν πως το σχεδιαζόμενο debate ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκεται στον…αέρα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί. Για το debate επιμένει σταθερά ο Νίκος Παππάς καταθέτοντας τη δική του διαθεσιμότητά του αλλά και της δημόσιας τηλεόρασης για τις 7 Σεπτεμβρίου. Ενστάσεις για τη διαδικασία προβάλλει η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε και σήμερα της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα με τους εκπροσώπους των πέντε υποψηφίων με αντικείμενο την διεξαγωγή μιας τηλεσυζήτησης.

Ως προς την κατάθεση της υποψηφιότητας Κασσελάκη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιοι υπογράφουν και ποια τάση του κόμματος εκφράζουν. Στελέχη του ΣΥΡΙΖα αναφέρουν πως θα ήταν απίθανο στις υπογραφές υποστήριξης του κ. Κασσελάκη να μην υπάρχει το όνομα του Παύλου Πολάκη .

Στο μεταξύ ο Ν. Παππάς απηύθυνε το πρωί έκκληση να πέσουν οι τόνοι (Parapolitika) τονίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία τους και την πολιτική τους ατζέντα και ζήτησε να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί. Όλα αυτά με αφορμή που έχει δεχτεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη κυρίως από στελέχη της “Ομπρέλας”. Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης επανήλθε με νέο video απαντώντας στους επικριτές του ή όσους εκφράζουν απορίες για τη διαδρομή του.