ΣΥΡΙΖΑ – Πρόταση-ρελάνς με «γενναίο» πακέτο οικονομικής ενίσχυσης

Πρόταση για ένα «γενναίο» πακέτο στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες πρόκειται για μία δέσμη μέτρων που αποσκοπεί στην εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας και την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων έως ότου λήξουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρους παρεμβάσεων και στηρίζεται σε τρία σκέλη: Στις δαπάνες για την άμεση θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες στήριξης επιχειρήσεων, πολιτών και εργαζόμενων και επιπλέον ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης τη ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο που σκοπεύουν να καταδείξουν πως τα 5 δις μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αντιστοιχούν στο 2,6% του ΑΕΠ είναι πολύ λίγα συγκριτικά με τα τεράστια οικονομικά προγράμματα για τον κορωνοϊό της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Μάλιστα ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς μιλώντας στη Βουλή παρέθεσε στοιχεία από το think tank του Βελγίου Bruegel με βάση τα οποία καταγράφεται το ποσοστό επί του ΑΕΠ των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αυτά στην Γερμανία οι παρεμβάσεις εκτιμώνται στο 51,2% , στη Γαλλία στο 23,1%, στην Ιταλία στο 21,2% και στην Ιταλία στο 21,2%. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δαπάνες, αναβολές φόρων και ρευστότητα/εγγυήσεις.

Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της έκδοσης ευρωομολόγου ανεξαρτήτως εάν τελικά η Γερμανία και η Ολλανδία απορρίπτουν αυτήν την προοπτική, κάτι που είπε με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο άρθρο του στην Le Monde, ενώ από το βήμα της Βουλής καλωσόρισε και την κυβέρνηση της ΝΔ σ’ αυτήν την λογική την οποία δεν ασπαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες πολιτικών κομμάτων και μάλιστα χθες χαιρέτισε την δημόσια στήριξη του ευρωομολόγου από τον Συμπρόεδρο του γερμανικού SPD Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ο οποίος με την στάση του επιβεβαίωσε ότι σημαντικό κομμάτι των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων πιέζει για μία προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικοινωνήσει και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων της Γερμανίας η οποία επίσης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την στήριξη των οικονομικών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.