ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη μεγάλη ρωγμή για Μητσοτάκη τα αποτελέσματα των εκλογών – Ανοίγει η συζήτηση στην Κουμουνδούρου

Ως το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή στη χώρα ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που σημαδεύτηκαν από μεγάλες ανατροπές στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Κοινός παρανομαστής των ανατροπών αυτών ήταν η ένωση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου κάτι που επεσήμανε από πολύ νωρίς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας πως όπου ενώνεται ο προοδευτικός κόσμος “διώχνει γόνους, ημέτερους και διεφθαρμένους”.

Ο ίδιος στο μήνυμά του χαρακτήρισε ως πρώτη μεγάλη ρωγμή στο “καθεστώς Μητσοτάκη” τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θυμίζοντας ότι ήδη πριν από τον πρώτο γύρο είχε πει ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει κάθε προοδευτικό υποψήφιο στο δεύτερο γύρο κάτι που επανέλαβε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Πρόσθεσε επίσης στη δήλωσή του ότι “συνταχθήκαμε με την πρόοδο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα”.

Πηγές από την Κουμουνδούρου μιλούν για τη μεγάλη ανατροπή και αλλαγή στο δήμο της Αθήνας που καταδεικνύει την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για τη νίκη των ακηδεμόνευτων δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης κόντρα στο αδηφάγο υπερσυγκεντρωτικό επιτελικό κράτος της δεξιάς, του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας. Ανάλογες δηλώσεις για τη δύναμη της ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επήλθε μία ήττα της αλαζονείας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών και να χρωματίσουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για μεγαλειώδη αλλά και ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στο δήμο Αθηναίων, το δήμο Θεσσαλονίκης όπως και σε άλλες κομβικές περιοχές της χώρας. Μάλιστα επισημαίνεται ότι στο πολιτικό μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη για το δεύτερο γύρο αποτυπώθηκε η πολιτική αξία του χθεσινού αποτελέσματος για την πορεία της πολιτικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχάρη χθες τον Δημήτρη Κουρέτα που έδωσε “τη μητέρα των μαχών” απέναντι στο μηχανισμό της ΝΔ και τους απροκάλυπτους εκβιασμούς της σύμφωνα με στελέχη του. Τόνισε επίσης ότι στη μεγαλειώδη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων και την συντριπτική ήττα Αγοραστού στη Θεσσαλία συνέβαλε η επιλογή του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να ρίξει πολιτικό βάρος στη Θεσσαλία απέναντι στην κυβερνητική αλαζονεία, την κακοδιαχείριση και την ανεπάρκεια. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ανατροπή στο δήμο της Αθήνας αυτή κατά την Κουμουνδούρου καταδεικνύει την αναγκαιότητα συνένωσης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, ενώ σε ό,τι αφορά τη θριαμβευτική όπως τονίζεται επικράτηση του ανεξάρτητου υποψηφίου Στέλιου Αγγελούδη στο δήμο Θεσσαλονίκης υπενθυμίζεται ότι στο β’ γύρο είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κόντρα στον απερχόμενο δήμαρχο. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι Θεσσαλονικείς καταψήφισαν τόσο την ανεπάρκεια του κ. Ζέρβα όσο και την ίδια την κυβέρνηση στο πρόσωπό του. Αναφορές έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στη μεγάλη νίκη του Σίμου Ρούσσου στο Χαλάνδρι την οποία αποτιμά ως ηχηρή απάντηση των πολιτών που απέκρουσαν τους αποκρουστικούς και επικίνδυνους εκβιασμούς των κυβερνητικών στελεχών, ενώ κάνουν λόγο για σπουδαία νίκη της Τίνας Καφατσάκη στο δήμο Ζωγράφου.

O Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε αργά το βράδυ με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα τον οποίο και συνεχάρη, ενώ του επεσήμανε ότι θα βρίσκεται δίπλα του και θα τον στηρίζει στα νέα του καθήκοντα. Επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα σε μία εγκάρδια συνομιλία αλλά και με το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη τον οποίο και συνεχάρη.