ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δεν είμαστε ένα κόμμα της μοναδικής αλήθειας

“Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να έχει ένα ζωντανό, δημοκρατικό διάλογο και απόψεις στο εσωτερικό του, είναι ένα χαρακτηριστικό που θα το περιφρουρήσουμε. Δεν είμαστε ένα κόμμα της μοναδικής αλήθειας”.

Με αυτή τη φράση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Νάσος Ηλιόπουλος στα χθεσινά γεγονότα έντασης που σημάδεψαν το κλείσιμο του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι προφανώς ότι η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να υποβαθμίσει τη σημασία της χθεσινής αντιπαράθεσης και να μεταθέσει το κέντρο βάρος της συζήτησης στην σπουδαιότητα του μεγάλου επόμενου σταθμού, στις εκλογές της 15ης Μαϊου αλλά και στα όσα σημαντικά έλαβαν χώρα και τις 4 ημέρες διεξαγωγής της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας. Γι’ αυτό και με ανακοίνωσή της επιμένει ότι “το πρώτο βήμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις 15 του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυναμώνει και ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει”.

Βεβαίως, μετά τη χθεσινή ένταση ουδείς μπορεί να αποκλείσει μία νέα σύγκρουση πλειοψηφίας και μειοψηφίας του κόμματος στο δρόμο για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Η συγκατοίκηση για κάποιους φαίνεται ήδη δύσκολη, αν και με τη χθεσινή του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι δεν επιθυμεί τις αντιπαραθέσεις και προσπάθησε να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει μία μίνιμουμ συμφωνία ως προς τα διαδικαστικά.

Τελικώς οι καταστατικές αλλαγές μαζί με τις τροπολογίες που κατέθεσε η “Ομπρέλα” θα μπουν σε ψηφοφορία σε κάλπη που θα στηθεί στις 15 Μαίου, παράλληλα με τις κάλπες για τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός για την “επόμενη μέρα” καθώς με την στάση τους-όπως λένε- τα στελέχη της “Ομπρέλας” έδειξαν ότι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του προτού εκδηλωθούν οι αντιδράσεις πως “στο Συνέδριο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι”.

Αντιθέτως, σχολιάζουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιοποιώντας μία χρονική στιγμή που οι περισσότεροι σύνεδροι της περιφέρειας αποχωρούσαν καθώς τούς περίμεναν έξω τα πούλμαν δημιούργησαν αναστάτωση με αφορμή τα διαδικαστικά απειλώντας, όπως σημειώνουν ακόμη και με αποχώρηση. Οι ισορροπίες είναι λεπτές όμως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος να προχωρήσει μπροστά και να ανοίξει τις διαδικασίες του αναβαθμίζοντας τον ρόλο των μελών που πιστεύει ότι δεν μπορεί να υποβάλλονται σε face control από τις οργανώσεις του κόμματος.