ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοφορία στον χώρο του Συνεδρίου για τον τρόπο εκλογής συλλογικής ηγεσίας στο κόμμα

Με ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί με κάλπες στον χώρο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος εκλογής συλλογικής ηγεσίας στο κόμμα.

Στις κάλπες οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν είτε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας (προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής) είτε την αντιπρόταση που κατέθεσαν τα στελέχη της “Ομπρέλας” και ο πυρήνας της οποίας συμπυκνώνεται στην ιδέα η συλλογική ηγεσία να εκλέγεται από το Συνέδριο.

Πάντως νωρίτερα απόψε με συντριπτική πλειοψηφία το Σώμα των Συνέδρων ενέκρινε δια της ανατάσεων των καρτών την πρόταση της πλειοψηφίας να υπάρξει μόνο μία κάλπη στη διαδικασία και όχι δύο χωριστές κάλπες -μία για τον πρόεδρο και μία για την Κεντρική Επιτροπή-όπως ζητούσε η μειοψηφία της Ομπρέλας.

Για τη διαδικασία είχαν προηγηθεί ενστάσεις αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκ μέρους της “Ομπρέλας” είπε ότι πρέπει να στηθούν δύο διαφορετικές κάλπες για το θέμα του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής. Όμως αμέσως μετά πήρε το λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος είπε ότι “δεν έχουμε να κάνουμε με μία εκλογική λογιστική, καθώς η πρόταση του Προέδρου είναι ενιαία και έχει ενιαίο σκεπτικό. Τάχθηκε κατά της διάσπασης του σκεπτικού λέγοντας ότι “δεν νοείται διάσπαση της ενιαίας διαδικασίας”.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις που έχει καταγράψει η πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ των προεδρικών προτάσεων θα ήταν έκπληξη να μην περάσει αύριο η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα η οποία και καταχειροκροτήθηκε από το Σώμα των Συνέδρων όταν ο ίδιος στην εναρκτήρια ομιλία του, τούς κάλεσε να την στηρίξουν.