ΣΥΡΙΖΑ: «Ραντεβού στα τυφλά» με την ύφεση δίνει η κυβέρνηση

Το ραντεβού στα τυφλά που δίνει η κυβέρνηση με την ύφεση εξακολουθεί να ανησυχεί την αξιωματική αντιπολίτευση που συνειδητοποιεί πλέον πως η κυβέρνηση έδωσε ό,τι ήταν να δώσει και τώρα πλέον ετοιμάζεται να στηρίξει μόνο όσους ανήκουν στην οικονομική ελίτ.

Για την Κουμουνδούρου η στάση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου να μην διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό της για την στήριξη της οικονομίας παρά τα ηχηρά καμπανάκια που ήχησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ύφεση στο 9,7% φανερώνει την διάθεσή της να αφήσει στο κενό την λεγόμενη “μεσαία τάξη” και να στηρίξει μόνο τις επιχειρήσεις που θα αντέξουν τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας.

Επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία τώρα αφήνει στο χείλος του γκρεμού μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρώντας ειδικά για τους τελευταίους πως δεν δικαιούνται στήριξης εάν λειτουργούν ως “ζόμπι” ή “μπαταχτσήδες” όροι που χρησιμοποίησε ο υφυπουργός των οικονομικών κ. Ζαββός.

Το ίδιο κατά την αξιωματική αντιπολίτευση πράττει η κυβέρνηση και για τους ανθρώπους του πολιτισμού, και για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και ασφαλώς για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις και ραγδαία αύξηση της ανεργίας, κάτι που καταγράφηκε άλλωστε και στα επίσημα στοιχεία της “Εργάνης” για τον μήνα Απρίλιο , στοιχεία που δεν συναγωνίζονται καν τα πρώτα χρόνια της μνημονιακής περιόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να συνομιλεί με ανθρώπους της αγοράς και να ακούει τα προβλήματα που συναντούν στην προσπάθεια επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους. Όμως πιστεύει ότι η κυβέρνηση από επιλογή πορεύεται χωρίς σχέδιο και χωρίς να δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επουλωθούν οι οικονομικές απώλειες που καταγράφουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μετά την συζήτηση που είχε με τους εστιάτορες σχολίασε χαρακτηριστικά πως η διεύρυνση του χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να προχωρήσει με σχέδιο, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια για την μη στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα και με ελαφρύνσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης , φοροελαφρύνσεων, εγγυοδοτήσεων και πιστώσεων.