Νέο μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει εκ νέου όταν ο λαός το αποφασίσει έστειλε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρότασή του κόμματός του για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τιτλοφορείται “Σχέδιο Ελλάδα +”.
Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κλείνοντας την ομιλία του στην σημερινή εκδήλωση θέλοντας να δείξει ότι έχει σχέδιο και προτάσεις είπε: “Και όταν ο λαός μας το ορίσει, ελπίζω σύντομα, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι. Ένα πλήρες σχέδιο, το “Ελλάδα +” θα αντικαταστήσει τις ιδεοληψίες του χθες και τις συνταγές της καταστροφής”.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αλλαγή σελίδα και restart της χώρας με την εγκατάλειψη αποτυχημένων συνταγών και ενός οικονομικού δόγματος δεκαετιών που αγνοεί τις κοινωνικές ανισότητες και υιοθέτηση ενός μοντέλου για μία ισχυρή οικονομία σε μία δίκαιη κοινωνία.Το αποτυχημένο αυτό δόγμα που , όπως ανέφερε προβλέπει τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και τα υψηλά εισοδήματα με μεταφορά φορολογικών βαρών στην κατανάλωση και στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες απορρίφθηκε όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙζΑ στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, πριν από λίγες ημέρες.
Όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του το σχέδιο της κυβέρνησης είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, την “ναφθαλίνη του 1990” και σε ό,τι αφορά θέματα δημοκρατίας ακόμη πιο πίσω: “Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους, που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μάς οδήγησε στη χρεοκοπία” ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. υπερτονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που υπερβαίνει τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης και το οποίο δεν συζήτησε με κανέναν ούτε στη Βουλή, ούτε με τους φορείς, ούτε με την κοινωνία των πολιτών.
Το σχέδιο αυτό έχει ως βασικούς στόχους την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, την στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, την ενίσχυση του ενιαίου κοινωνικού κράτους, τη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες και το συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.
Τα 5 κριτήρια για την επιλογή μεταρρυθμίσεων στο “Σχέδιο Ελλάδα +”
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα πέντε κριτήρια για την επιλογή των έργων:
-Διάχυση του οικονομικού οφέλους την κοινωνία με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία
-Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού “Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω και γι’ αυτό η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
-Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας
-Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας και
-Δυναμική του Μετασχηματισμού με πρόκριση έργων και μεταρρυθμίσεων που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς’ στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως η στρατηγική του κόμματός του έχει στον πυρήνα της την παραδοχή ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη: με στήριξη μισθών, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και μείωση των ανισοτήτων, πολιτικών που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε με νόημα πως σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αξιοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας για τη δημιουργία καινοτομίας.